zdo a sprawowanie opieki nad dzieckiem w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 maja 2014, 12:34

Czy przysługuje zdo dla osoby ubezpieczonej w KURS jeżeli sprawuje osobistą opiekę nad dzieckiem i z tego tytułu państwo opłaca mu składki a u nas chce wyrównanie i dalszą wypłatę na matkę.
mirka

Napisano: 19 maja 2014, 12:51

Włąsnie tez miałam ten problem poruszyć bo u mnie osoby które mają SP na dzieckiem mają refundację składek. Czy to tak można. I czy można przyznać takim osobom ZDL.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 12:59

Ale przecież świadczenie pielęgnacyjne przysługuję na dziecko jeżeli jest krus dlaczego uważacie inaczej boże co kraj to obyczaj ... :shock:
nowa23*

Napisano: 19 maja 2014, 13:11

Mam podobną sytuację i też nie wiem czy należy się ZDO:
- Pani opiekowała się niepełnosprawną matką - na nią miała ŚP,
ale jednocześnie ma dziecko do lat 5 (pełnosprawne) i z tego tytułu ubezpieczyła się społecznie w ZUSie od września 2013.
W chwili obecnej już nie jest ubezpieczona bo dziecko skończyło 5 lat, ale nie wiem co z tym okresem - czy należy się ZDO?
Dagg

Napisano: 20 maja 2014, 18:38

Od września 2013r. obowiązują przepisy, które umożliwjają rodzicowi opiekującemu się dzieckiem do lat 5, lub rodzicowi opiekującemu się dzieckiem niepełnosprawnym do lat 18 uzyskać dofinansowanie do ubezpieczenia KRUS, również osoby które nie pracują zawodowo a opiekujące się dzieckiem mogą się na czas opieki ubezpieczyć w ZUS lub KRUS, państwo dopłaca do składek. Jest to osobista opieka nad dzieckiem a te składki mają wyrównać szansę na uzbieranie okresów składkowych do emerytury i też mam pytanie, czy uzyskanie takiego dofinansowania ma wpływ na przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego ?
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x