ZDO - brak uprawnień do pobierania w części okresu przyznani - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 wrz 2014, 13:51

Dostaliśmy info z ZUS, że osoba której przyznaliśmy ZDO, była zgłoszona do ubezpieczenia z tytułu wykonywania umowy do czerwca b.r. - we wniosku osoba oświadczyła, że nie pracowała od 1 lipca do chwili obecnej (dzień złożenia wniosku), przyznaliśmy wyrównanie + bieżące. Teraz oczywiście trzeba uchylić dec. przyznającą, ale co ze świadczeniami wypłaconymi za czerwiec-sierpień? Teoretycznie strona była w tym okresie uprawniona do ich pobierania bo już nie pracowała, nienależne będą więc za okres do 1 czerwca (czyli ten w jakim osoba jednocześnie pracowała), ale co zrobić z wypłatami za te 3 miesiące - po uchyleniu decyzji nie będzie istniała podstawa prawna umożliwiająca ich wypłatę (czyli przez te 3 miesiące osoba wzięła kasę bez ważnej decyzji). Co robić?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 14:05

Może należy częściowo żądać zwrotu od lipca 2013 do maja 2014 (bo wtedy pracowała) a od czerwca 2014 skoro już się należało, pozostawić decyzje bez zmian. Uchylenie decyzji w części a następnie żądanie zwrotu. Jeszcze oczywiście pozostaje sprawa z fałszywym oświadczeniem tej osoby przy składaniu wniosku na ZDO.... A i składki do zwrotu dla ZUS.
mm@

Napisano: 12 wrz 2014, 14:09

No tak, ale jak uchylić decyzję w części? Jak uchylę, to uchylę. To jest ciągle to samo świadczenie. Przecież decyzja - 'uchylam prawo do świadczenia w okresie od do' jakoś mi nie brzmi... Druga sprawa: na jakiej podstawie żądać zwrotu odsetek od ZDO ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 14:20

W moim programie a mam Sygnity jak najbardziej jest opcja uchylenia w części, a co odsetek to skoro były związane z zasiłkiem dla opiekuna to na podobnej podstawie ich zwrot (czyli zaglądamy do świadczeń rodzinnych). Bez wyrównywania odsetek byś nie wypłacał/a...Ja tak bym zrobiła, ale może Cie ktoś tu jeszcze oświeci:)
mm@

Napisano: 12 wrz 2014, 15:20

ja bym wznowila postepowanie, potem uchylila decyzje i jeszcze raz rozstrzygnela w tej sprawie - juz tak jak trzeba -czyli odmawiajac w okresie kiedy pracowala i przyznajac wtedy kiedy spelniala warunki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 14:46

miałam taki przypadek. Wznowiłam postepowanie, uchyliłam w części dotyczącej poszczególnych okresów i zażądałam zwrotu za czas kiedy kobieta pracowała. Oczywiscie odsetki te nadebrane stały się wówczas należnością główną, od której równiez naliczyłam kobiecie odsetki.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 06 paź 2014, 13:35

a mogę poprosić o wzór takiej decyzji uchylającej
mis

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x