Dostaliśmy info z ZUS, że osoba której przyznaliśmy ZDO, była zgłoszona do ubezpieczenia z tytułu wykonywania umowy do czerwca b.r. - we wniosku osoba oświadczyła, że nie pracowała od 1 lipca do chwili obecnej (dzień złożenia wniosku), przyznaliśmy wyrównanie + bieżące. Teraz oczywiście trzeba uchylić dec. przyznającą, ale co ze świadczeniami wypłaconymi za czerwiec-sierpień? Teoretycznie strona była w tym okresie uprawniona do ich pobierania bo już nie pracowała, nienależne będą więc za okres do 1 czerwca (czyli ten w jakim osoba jednocześnie pracowała), ale co zrobić z wypłatami za te 3 miesiące - po uchyleniu decyzji nie będzie istniała podstawa prawna umożliwiająca ich wypłatę (czyli przez te 3 miesiące osoba wzięła kasę bez ważnej decyzji). Co robić?
Może należy częściowo żądać zwrotu od lipca 2013 do maja 2014 (bo wtedy pracowała) a od czerwca 2014 skoro już się należało, pozostawić decyzje bez zmian. Uchylenie decyzji w części a następnie żądanie zwrotu. Jeszcze oczywiście pozostaje sprawa z fałszywym oświadczeniem tej osoby przy składaniu wniosku na ZDO.... A i składki do zwrotu dla ZUS.
No tak, ale jak uchylić decyzję w części? Jak uchylę, to uchylę. To jest ciągle to samo świadczenie. Przecież decyzja - 'uchylam prawo do świadczenia w okresie od do' jakoś mi nie brzmi... Druga sprawa: na jakiej podstawie żądać zwrotu odsetek od ZDO
W moim programie a mam Sygnity jak najbardziej jest opcja uchylenia w części, a co odsetek to skoro były związane z zasiłkiem dla opiekuna to na podobnej podstawie ich zwrot (czyli zaglądamy do świadczeń rodzinnych). Bez wyrównywania odsetek byś nie wypłacał/a...Ja tak bym zrobiła, ale może Cie ktoś tu jeszcze oświeci:)
ja bym wznowila postepowanie, potem uchylila decyzje i jeszcze raz rozstrzygnela w tej sprawie - juz tak jak trzeba -czyli odmawiajac w okresie kiedy pracowala i przyznajac wtedy kiedy spelniala warunki
miałam taki przypadek. Wznowiłam postepowanie, uchyliłam w części dotyczącej poszczególnych okresów i zażądałam zwrotu za czas kiedy kobieta pracowała. Oczywiscie odsetki te nadebrane stały się wówczas należnością główną, od której równiez naliczyłam kobiecie odsetki.
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań