ZDO - co robić? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 maja 2014, 9:43

babka ma córkę niepełnosprawną z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności oraz z zapisem że pkt 7 i 8 wymaga - wydanym na stałe. Do 30.06.2013 miała przyznane świadczenie pielęgnacyjne (wygasła decyzja art.11ust.3), od 1 lipca 2013 dostała odmowę i odwołała się, sprawa cały czas jest w SKO. Powinnam wysłać jej pismo informujące o możliwości złożenia wniosku na ZDO. Co zrobić? Proszę o pomoc.
werka

Napisano: 21 maja 2014, 16:26

czy ktoś może się wypowiedzieć, proszę
werka

Napisano: 21 maja 2014, 17:53

Na powiadomienie masz 14 dni, strona ma 4 m-ce na złożenie wniosku. Jeżeli strona nie złoży wniosku w wyznaczonym terminie i nie była powiadomiona, SKO jej odmówi a ona przyjdzie jak miną już 4 m-ce , to kto będzie wtedy odpowiedzialny za niedotrzymanie terminów ? Przecież powiadomienie o możliwości złożenia wniosku nie jest jednoznaczne z nabyciem przez stronę prawa do tego zasiłku. Powiadamiać trzeba wszystkich, kto miał wygaszone świadczenie, dlatego, że sa to sprawy określone terminami, żeby nie brać odpowiedzialności na siebie za to co sie będzie działo po terminach.
wwo

Napisano: 21 maja 2014, 18:45

czemu płaciłaś świadczenie na osobę z umiarkowanym stopniem, przecież musiał być znaczny
staś

Napisano: 22 maja 2014, 7:27

ale 14 dni licząc od kiedy??
jank

Napisano: 22 maja 2014, 9:41

od 15.05
ja_1

Napisano: 23 maja 2014, 9:34

bo kiedyś babka też się odwołała i sko jej przyznało, i koleżanka która jest w świadczeniach od początku przyznawała babce świadczenie pielęgnacyjne wzorując się na tym odwołaniu. Jestem od niedawna w świadczeniach i teraz jesteśmy podzieleni na miejscowości no i ta babka jest na moim terenie więc jak wygasła jej decyzja w czerwcu to od lipca dałam odmowę ze względu na umiarkowany stopień niepełnosprawności, i się ponownie odwołała i czekamy na sko ;-) babka ogólnie jest konfliktowa.
Czyli powinnam jej wysłać pismo z informacją o możliwości złożenia wniosku na zdo, ale jakby go złożyła teraz to i tak muszę czekać na odpowiedz na sko?
werka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x