ZDO dla rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 12 lip 2014, 9:58

oczywiście, ze tak ... może nawet ugorem leżeć ;)
ale tu w tym całym bałaganie nie do końca chodzi o posiadanie pola .. tylko o obowiązek opłacania składek, ja od początku informowałam ludzi, że nie wiem jakie skutki w przyszłości będzie miało to oświadczenie od strony krusu
pamiętacie jak pisałam, że jeden człowiek nie wypełnił oświadczenia - bo to kłamstwo ... wczoraj złożył wniosek na samo wyrównanie - bo wie pani, pieniądze się przydadzą :roll:
to rolnika wybór czy wypełnia oświadczenie czy nie, mam oświadczenie płacę, mam oświadczenie o podleganiu ubezp. w krus nie zgłaszam delikwenta do zus ... na razie nie ekscytuje się tym wszystkim ... nie sądzę, żeby krus lekką ręką pozbył się ileś tam milionów dochodów z tytułu składek od rolników ale mogę być w błędzie, póki co nie zamierzam sie bawić w żadne wszczynanie, informowania, wezwania - nie mam na to czasu w obecnym czasie, dodatkowo wszelkie zmiany strona sama powinna nam zgłaszać i to stronie jak wyleci z krusu będzie zależało na ubezp. chociażby zdrowotnym więc do nas zgłosi się sama ... jak krus do mnie wystąpi to odpiszę :) pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu życzę u mnie za oknem deszcz :(
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2014, 10:56

masz rację, ja też myślę, zawsze było trudno, wręcz niemożliwe wyrejestrowanie się opłacania obowiązkowych składek a teraz nagle na podstawie jednego oświadczenia i niefortunnego słowa ,,zaprzestanie'' krus wpada w drugą skrajność i druga sprawa ściga ludzi co mają hektary a mieszkają daleko od nich - czyli co? kiedy płaci się obowiązkowo w Krus? z tego wynika, że nie ma obowiązku prowadzenia gospodarstwa tylko posiadanie hektarów a jeszcze jest możliwość dla rolnika w razie wyrejestrowania dla tych co dłużej opłacają krus :
,,Na własny wniosek składki mogą opłacać również:
osoba, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej, nie nabywając prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, jeżeli podlegała ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 12 lat i 6 miesięcy;''
Kati@

Napisano: 14 lip 2014, 16:43

Kati@ pisze:,,Na własny wniosek składki mogą opłacać również:
osoba, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej, nie nabywając prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, jeżeli podlegała ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 12 lat i 6 miesięcy;''
Teraz podlegam ubezpieczeniu rolniczemu Krus z mocy ustawy. Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego , bądź ZDO, Krus mnie wyrejestruje. Czy mogę wtedy ubezpieczyć się w Krus na wniosek? ( składki mam opłacane dłużej niż te 12 i pół roku). Czy mogłabym wobec tego pobierać świadczenie i być na wniosek ubezpieczona w Krus?
Odpowiedzcie proszę!! Pilne!!!
jatoja

Napisano: 15 lip 2014, 19:14

Odpowie ktoś? :?:
jatoja

Napisano: 16 lip 2014, 8:23

Najlepiej to zapytaj o to w swoim oddziale KRUS, bo z tego co widzę to co oddział KRUS to inna interpretacja (zresztą tak jak i u nas ;) )
asz

Napisano: 16 lip 2014, 9:25

Chodzi też o wasze zdanie,bo załóżmy , gdy otrzymamy zdo na podstawie tej, że złożymy oświadczenie o zaprzestaniu prow. gosp. i to może spowodować wyrejestrowanie nas przez KRUS z płacenia składek obowiązkowych - czyli już nie będziemy podlegać z mocy ustawy. Ale jednocześnie jest przepis w ustawie o ubezp. rolników, że rolnik który ma już opłacone ponad połowę składek , czli powyżej 12,6 lat ubezp. nawet jak sprzeda gosp. i nie ma już w nim zatrudnienia moża ubiegać się w kasie o ubezpieczenie na wniosek gdy nie ma innych tytułów do ubezpieczenia. I wtedy taki osobnik po rozpatrzeniu indywidualnej sprawy może w ramach zabezpieczenia możliwości dopłaty do składki ( czyli tych 25 lat) być objęty ubezp. KRUS pomimo iż nie spełnia przesłanki jako rolnik, można w KRUS o takie ubezp. na wniosek się ubiegać, jakim skutkiem w przypadku rolników rezygnujących z prowadz.na rzecz opieki nie wiem, ale można spróbować.
I tu pojawia się pytanie do pracowników świadczeń, czy taka osoba po wyrejestrowaniu się z obowiązkowych składek KRUS, będzie mogła być na takim uzgodnionym w szczególnych przypadkach ubezpieczona na wniosek w KRUS, czy tu nie wystąpi niezgodność z ustawą o zdo, że ubezpieczeni na wniosek w KRUS są z automatu podciągani pod ubezpieczenie w ZUS, gdy otrzymają zasiłek ?
Gość

Napisano: 17 lip 2014, 12:29

W wyjaśnieniu jest odpowiedź. Jeżeli KRUS wyrejestruje nawet z datą wsteczną (odda ci składki - bo musi) a OPS z datą wsteczną zgłosi cię do ubezpieczeń społecznych bo do zdrowotnych obowiązek ma od 15.05.2014 roku. OPS nie opłaca składek tylko jak ktoś podlega obowiązkowo ubezpieczeniu. Dobrowolne na zgłoszenie ubezpieczenie w KRUS nie zwalnia OPS z obowiązku zgłoszenia biorcy świadczenia do ZUSu.
Także czy w jedną czy w drugą stronę to nie da radę pozostać przy KRUSIE (no chyba, że ktoś ma rentę rodzinną wypłacaną przez KRUS).

Pamiętajcie rolnicy, którzy oświadczacie, że nie prowadzicie i nie pracujecie w rolnictwie. Jeżeli coś wam się stanie w okresie pobierania świadczeń opiekuńczych lub zasiłku dla opiekuna to niestety KRUS o was zapomni.

Polecam dodatkowo komunikat KRUS:
https://www.krus.gov.pl/komunikaty/dokum ... ku-opieku/
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 13:39

To się jakiś specjalista w tym KRUSie wysilił. Kto tam siedzi? Chyba ta sama banda i.d.i.o.t.ów co i wszędzie. Przychodzili do mnie z płaczem ludzie bo kiedyś wpadł im ten hektar spadku i im jakaś krusowska biurwa zaległości po kilka tysięcy wyliczała, mimo, że w życiu pola na oczy nie widzieli, a tu taka heca. Ale b.u.r.d.el. I wszystko opiera się tylko na komunikatach ministerstwa i KRUS, bo nikt nie potrafił ustawowo jasno sprawy załatwić.
west

Napisano: 17 lip 2014, 14:42

KRUS mówi coby rolnicy czym predzej przyszli i sie wyrejetrowali jak chca ZDO coby nie było fałszywych oświadczeń
katal

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x