ZDO dla siostry osoby wymagającej opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 maja 2014, 0:46

Witam mam problem i proszę o waszą pomoc Mam panią która pobierała świadczenie pielęgnacyjne na siostrę decyzję miała bezterminową ponieważ siostra miła orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności od dzieciństwa bezterminowe . Matka tej osoby nad którą sprawowana jest opieka żyje jest niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym alkoholiczką-ma rente z tytułu częściowej niezdolności do pracy z zusu. Niezajmuje się córką ponieważ sama racjonalnie niefunkcjonuje i wymaga ciągłej opieki córka cały czas musi ją nadzorować nie potrafi sama się umyć ,pije awanturuje się nie płaci rachunków, krótko mówiąc trzeba jej prac, myć ja, przygotowywać jej posiłki i pilnować aby mieszkania nie spaliła , do lekarza z nią chodzić ma otępienie starcze i alzhaimera. Ojciec osoby nad która sprawowana jest opieka nie żyje. Więc ta pani ma pod opieką dwie osoby niepełnosprawne. Z racji przytoczonych argumentów na temat matki osoby wymagającej opieki przyznałam w październiku 2010r prawo do świadczenia pielęgnacyjnego bezterminowo siostrze , bo według mnie matka nie mogła sprawować opieki. W miedzy czasie pani sprawujaca opieką nad siostrą wyszła za mąż.W styczniu 2013 r wysłałam do tej pani informację że prawo do świadczenia pielęgnacyjnego ustanie z mocy prawa powołując się na art. 1 ust 4 ustawy z dnia 7 grudnia 2012r,wskazałam w tym piśmie możliwość ubiegania się o SP lub o SZO. Pani- opiekunka skorzystała skorzystała z informacji i złożyła wnioski prawo do SP nie dostała ponieważ matka dziecka żyje i nie legitymuje się znacznym stopniem niepełnosprawności- pewnie by go dostała lecz pomimo błagań niewtawiła się na komisji robi to po złości ale co się dziwić pijakowi. A na SZO pani która opiekuję się siostrą się nie załapała bo niemiała rezygnacji z pracy i kryterium dochodowe przekroczyło bo mąż pracuje . Pragnę nadmienić iż w mojej gminie nie wydawaliśmy decyzji o wygaszeniu prawa do SP. W ustawie jest zapis że prawo do ZDO nabywają te osoby którym decyzje wygasły w myśl art. 11 ust 1 i 3.Przyznalibyście tej pani prawo do zaległego zasiłku dla opiekuna plus odsetki potem w sposób ciągły prawo do ZDO bezterminowo. Dodam iż ta pani od momętu wygaszenia prawa do SP nigdzie nie pracowała do dnia dzisiejszego ponieważ sprawowała opiekę, w PUP też zarejestrowana nie była ponieważ ubezpieczenie zdrowotne miała przy mężu. Żal mi jej bo ta pani ma trudny charakter jest nadgorliwa i upierdliwa dla tego większość naszych pracowników robi jej pod góre i prowadzi politykę spychologii w obec niej i spłąwia ją po prostu. Ja mieszkam obok tej pani i widze jaki krzyż dźwiga ma trudny charakter ale to nie jej wina gdybyście widzieli jak ja upokarza i gnębi matka alkoholiczka a ona zagryza zęby i znosi to cierpliwie zajmując się siostrą i tą pijaczką też. przyznaćjej prawo do ZDO zwrot zaległości plus odsetki i potem na bieżąco?
marla 1980

Napisano: 02 maja 2014, 10:02

tej pani jak najbardziej przysluguje ZDO
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem