ZDo dla ubezpieczonych w KRUS na wniosek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 maja 2014, 13:32

Czy jeżeli osoba skłąda wniosek o ZDO jest ubezpieczona w KRUs na wniosek to na dzień złożenia wniosku wymagacie zaświadczenia z KRUS ,że się wyrejestrowała, czy wystarcza zaświadczenie że była ubezpieczona a reszta nas nie interesuje?
Bo w końcu to lezy w interesie strony i ma ona 7 dni na zgłoszenie zmian do KRUS, a jak jej nie przyznamy zostanie bez ubezpieczenia
wiki5555

Napisano: 26 maja 2014, 13:44

nadal nie widzę przeszkód, zeby dana osoba była ubezpieczona w krus i pobierała ZDO?
malgo

Napisano: 26 maja 2014, 13:50

chodzi tu o ubezpieczenie, bo z ostatniego szkolenia z Panią ministerstwa wynikało, ze nie ubezpieczamy tylko tych którzy są ubezpieczenie obowiązkowo z innego tytułu
wiki555

Napisano: 26 maja 2014, 13:53

sory nie zwróciłam uwagi na zapis "na wniosek"
malgo

Napisano: 26 maja 2014, 14:08

Macie jakies przyjęte stanowiska w tej spr
wiki5555

Napisano: 26 maja 2014, 14:31

Ja odesłałem Panią do KRUS by się osobiście wywiedziała, bo to w jej interesie jest by sobie nie zaszkodzić przez złożenie wniosku o ZDO.
Kiedyś jak naliczali emerytury to można było sobie wybrać najlepsze lata z KRUS albo ZUS (albo je połączyć) a wypłacał ostatni, u którego osoba była zgłoszona. Teraz liczą lata przepracowane bez względu czy z KRUS czy z ZUS ale wskaźniki do emerytury biorą tylko z ostatniego źródła.

Osobiście twierdzę, że jeżeli osoba jest na zgłoszenie w KRUS (dobrowolnie) to nie jest rolnikiem, małżonkiem rolnika ani domownikiem rolnika - obowiązkowo do ZUS chyba , że ma już obowiązkowy okres składkowy.
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 14:57

czyli ona sobie ma zgłosić że jest przez nas ubezpieczona i na dzień złożenia wniosku nie musi być wyrejestrowana?
wiki555

Napisano: 26 maja 2014, 15:03

jak zgłosimy ją do ZUS to niech zaniesie decyzje do KRUS i na tym koniec.
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 16:19

dzięki za pomoc
wiki555

Napisano: 26 maja 2014, 16:24

A ja mam inna sprawę co jeżeli jest taki przypadek jak powyżej i osoba przez pewien czas brała zasiłek chorobowy,ZDO sie jej nalezy za wstecz bo tylko na ten okres składa, wtedy sie opiekowała ale jak ja ubezpieczymy wstecz a z tego wynika musimy to KRUS sie jej nie doczepi , bo ludzie pytaja, boją sie zwrotów a tak naprawdę ustawa wcale nie pomaga
Referent78

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x