ZDO Dochody - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 30 cze 2020, 7:36

Zaczynam pracę przy zasiłkach, jest mi to całkiem obcy temat. Proszę powiedzcie mi przy przeliczaniu dochody w jakim przypadku żądacie zaświadczeń o dochodach, w jakich działacie na podstawie oświadczeń a kiedy je sami sobie zciągacie? Jest to mój początek podpowiedzcie proszę?
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 30 cze 2020, 8:00

Oświadczenie o uzyskanym dochodzie za drugi miesiąc (pisze wnioskodawca) - jeśli po roku bazowym ktoś z rodziny założył dz. gospodarczą. ( czy to na zasadach ogólnych czy na kartę podatkową lub na ryczałt ). Np. teraz mamy rok bazowy 2018 wiec jeśli ktoś założył działalność załóżmy styczeń 2020 - to bierzesz od niego oświadczenie za LUTY w MARCU

Zaświadczenie o uzyskanym dochodzie pomniejszone o składki itp - dajesz do wypełnienia wnioskodawcy, żeby pracodawca wypełnił tj. jeśli zatrudnienie nastąpiło po roku bazowym i trwa nadal oczywiście ( np. zatrudnienie od stycznia 2020 )

Weryfikacja MF z empatii - dochód który ściągasz za 2018 ( jeśli trwa np. zatrudnienie załóżmy od 2015 do nadal to dzielisz ten dochód na 12 i odejmujesz składki itd w systemie )

Działalność gospodarcza:

-na zasadach ogólnych trwająca już od roku bazowego - dochód pokaże Ci się w MF
-na kartę podatkowa ą lub ryczałt w roku bazowym - wnioskodawca musi dostarczyć zaświadczenie z urzędu skarbowego za rok bazowy ( czyli teraz za 2018)
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x