ZDO- niepełn. zmarł przed wywiadem - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 18 mar 2015, 15:45

Na przeprowadzenie wywiadu jest 14 dni roboczych.
zzzz

Napisano: 18 mar 2015, 16:53

Zofia pisze:Odwołanie to nie jest kara, tylko element postępowania administracyjnego.

Jeżeli przyjęto wniosek o SZO i wystąpiono do pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu, to albo wystąpiono za późno, albo pracownik socjalny za długo zwlekał z przeprowadzeniem wywiadu, być może dlatego, że osoba przebywała w szpitalu. Faktem jest, że tego wywiadu nie przeprowadzono. Przed wydaniem decyzji administracyjnej osoba, której ta decyzja dotyczy w takim samym stopniu jak opiekuna, zmarła. Art. 105 kodeksu postępowania administracyjnego mówi, że jeżeli postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości lub w części, wydaje się decyzję o umorzeniu postępowania. Przedmiotem postępowania było przyznanie świadczenia w związku z opieką nad osobą niepełnosprawną. Osoba niepełnosprawna nie żyje, a więc nie jest już nad nią sprawowana opieka. Poza tym wciąż nie mam wywiadu, który by mi potwierdzał, że ta opieka była sprawowana.
Przede wszystkim należałoby ustalić przyczynę, dlaczego wywiad nie został przeprowadzony.
Najlepiej to w ogóle nie występujcie o przeprowadzenie wywiadu, niech go pracownicy socjalni nie przeprowadzają, to będziecie miec z głowy wypłate świadczeń i może tym sposobem uda sie dociągnąć do czasu, ze będziecie mogli morzyć postępowanie.
Same korzysci, wy czas zaoszczędzicie a władza pieniądze.
A przy okazji decyzję za decyzje dawac jako odmowną. A co tam . Przeciez to element postępowania administracyjnego, to jak ktos się nie zgadza z nią, to niech sie odwołuje.
Że tez takie zołzy zatrudniają w świadczeniach.
m&m

Napisano: 18 mar 2015, 17:22

Zofijo przyda ci sie na przyszłość
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5634987B37
m&m

Napisano: 18 mar 2015, 22:17

Myślę, że obrażanie się nawzajem nie jest tutaj konieczne... Wywiad miał zostać przeprowadzony dzisiaj. Pracownik socjalny chorował, poza tym wykonywał swoje pozostałe obowiązki- przecież nie jestem od tego, żeby mu rozkazywać co i kiedy ma robić- stąd termin się przeciągnął. Zresztą 14 dni roboczych jeszcze nie minęło. Naprawdę nie chodzi tu o atak, bo opieszałość urzędnicza raczej nie jest powodem takiej sytuacji. Poza tym każdemu przytrafiła się na pewno patowa sytuacja i nie o to chodzi żeby innych dołować czy grozić, ale DORADZIĆ, POMÓC. Wielu z Was ma zapewne dużo większe doświadczenie w pracy w świadczeniach rodzinnych. Bardzo to szanuję i chcę po prostu poznać Wasz punkt widzenia- co Wy byście zrobili na moim miejscu. Może "opieszałość urzędniczą" tutaj zostawmy, bo zapewniam Was, że nie ona była powodem. Nie oceniajcie jak prości ludzie, tylko doradźcie proszę. Ja się zastanawiam nad przyznaniem ZDO do dnia śmierci.
Balonik

Napisano: 19 mar 2015, 9:51

m&m pisze:Zofijo przyda ci sie na przyszłość
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5634987B37
Widzisz, zamiast obrażać, trzeba było od razu wstawić ten wyrok, i Balonik miałby podpowiedź. Ale nie, trzeba ponarzekać na urzędników.

Co do oszczędzania pieniędzy władzy to mnie to nie interesuje, wręcz przeciwnie, chcę wydać jak najwięcej, kwestie 3% były już wielokrotnie tłumaczone.

I na koniec - mój nick to Zofia, a nie Zofija.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 mar 2015, 10:05

Balonik pisze:Myślę, że obrażanie się nawzajem nie jest tutaj konieczne...
No niestety, zamiast podawać rzeczowe argumenty poparte przepisami, niektórzy wolą napisać: "przyznajcie bo tak", dokładając do tego wiązankę o bezdusznych i niedouczonych urzędnikach. To jest stały tekst moich klientów i ja się przyzwyczaiłam już. Przepisy są niesprawiedliwe i to też jest nasza wina.

Co do Twojej sprawy to i tak uważam, że sprawa wywiadu musi być jakoś załatwiona. Musisz mieć zweryfikowaną okoliczność opieki - pracownik socjalny powinien pismem wyjaśnić okoliczności, dlaczego wywiad nie był przeprowadzony wcześniej i opisać całą sytuację. Ponieważ jest to kontynuacja świadczenia, sprawa jest prostsza.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x