mam taka sytuację rodzice niepełnosprawnej dziewczyny żyją brat ubiegał się o śp była odmowa odwołał się sko przekazało do ponownego rozpatrzenia przyznałam śp. pobierali do czerwca 2013 potem po zmianach składał znów wniosek dałam odmowę odwołał sie sko utrzymało w mocy więc nie pobierali i teraz nie wim czy będzie im się należało wyrównanie od lipca i pobieranie dalej czy nie pomóżcie bo nie wiem co zrobić
po pierwsze informujesz taka osobę o możliwości złożenia wniosku i warunkach przyznania zdo;
po drugie osoba ma prawo do złożenia wniosku o zdo;
po trzecie jeżeli będzie złożony wniosek to musi być też i decyzja (przyznająca - jeżeli organ stwierdzi, że osoba spełnia warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie o świadczeniach w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012r. albo odmowna jeżeli zdaniem organu nie spełnia warunków)
po czwarte jak dostanie to przecież może się odwołać
po piątę skoro sko przekazało do ponownego rozpatrzenia w okresie do czerwca 2013r to chyba nie stwierdzi że 31.12.2012r. nie spełniała warunków więc powinno być dobrze dla osoby wnioskującej