Proszę o pomoc Pan pobierał zdo na matkę, która w czerwcu zmarła. Pan ma ojca który posiada znaczny stopień niepełnosprawności. ja zaproponowałam panu, że może złożyć wniosek o specjalny zasiłek opiekuńczy na ojca. On nie chce złożyć na SZO tylko na ZDO twierdząc że się opiekował wtedy obojgiem rodziców i to jest dziedziczenie i na ojca mu się teraz ZDO należy. Tłumaczyłam Panu, że jednym z warunków do otrzymana świadczenia pielęgnacyjnego ( złożony wniosek o ŚR na matkę w 2010 ) na niepełnosprawnego rodzica jako syn to drugie z małżonków musiało mieć orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności i taki warunek pan spełnił. Napisał do ministerstwa jak twierdzi, że jeżeli sprawował opiekę na obojgiem rodziców to ZDO mu się należy na drugiego z nich i nawet wniosku nie musi składać. Ja nie wyczytałam w tym piśmie że chodzi o ZDO, więc przesyłam pismo, które pan napisał do ministerstwa, co wy o tym sądzicie, co zrobilibyście na moim miejscu. Pan prawdopodobnie nie chce specjalnego zasiłku bo dochodami przekracza.
ZAPYTANIE skierowane przez Pana do Ministerstwa?:
Uprzejmie proszę o odpowiedź w sprawie, którą przedstawiam poniżej.
W Jednej rodzinie obydwoje małżonkowie posiadali w roku 2013 orzeczenia o niepełnosprawność w §stopniu
znacznym l na jedno z nich syn otrzymywał zasiłek opiekuńczy 520 złotych. W tym roku w czerwic
niepełnosprawną żona zmarła. Czy w tej sytuacji syn ma prawo do zasiłku opiekuńczego na JeJ męża według strych przepisów,
;
Pozdrawiam. Jan
ODPOWIEDZ NA PISMO:
Świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje opiekunowi, jeżeli podejmuje lub rezygnuje z zatrudnienia tub innej pracy zarobkowej w celu sparowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze Znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji. Jeśli świadczenie było przyznane z tytułu §prawowania opieki nad matę to po jej śmierci natęży złożyć nowy wniosek o świadczenie, Jeżeli świadczenie było przyznane ze względu na konieczność opieki na obydwojgiem rodziców, nie będzie konieczne składanie nowego wniosku.
Z poważaniem
Doradca socjalny