ZDO rolnik chce oddać - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 kwie 2015, 7:48

Rolnik chce nam oddać wstecz pobrane świadczenia ZDO ponieważ złożył dokumenty o emeryturę w KRUS i mu brakuje 7 miesięcy, ponieważ chcą go wyłączyć z ubezpieczenia przez ten okres pobierania ZDO.
Czy możemy coś takiego zrobić. ?
Czy odsetki też by nam musiał zapłacić ?
Jak podstawa prawna by była ?
pawel.w

Napisano: 14 kwie 2015, 10:28

Pomoc społeczną traktuje się niepowaznie. Jak potrzeba kasy to biorą , jak im to przeszkadza to sobie oddadzą. Uważam, że nie ma podstawy do oddania przez rolnika zdo. W okresie w którym pobierał świadczenie wykonywał pracę ( bo opieka to też praca) Za wykonywaną prace nalezy sie wypłata świadczenia. Dokumenty zapewne byly w komplecie, podpisane wlasnorecznie więc nie ma podstawy do zwrotu. Rolnik ma problem...........nie ops
asd

Napisano: 14 kwie 2015, 10:32

ej nie może napisać podania o uchylenie decyzji np. od teraz i być sobie tym rolnikiem przez te brakujące mu 7 miesięcy a wniosek o emeryturę złożyć za te kilka miesięcy?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 10:51

Dokładnie ;-)
teraz chce uchylenia , a co z jego oświadczeniem o zaprzestaniu pracy? Jeśli było fałszywe, to prokurator.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 13:48

Rolnik składał oświadczenie w m-cu maju 2014r. i wtedy nic nie wskazywało, że będzie to jednoznaczne z wyrejestrowaniem go przez KRUS z ubezpieczenia, przecież ustawodawca też ustawie o zdo wpisał, że jeżeli ktoś podlega z mocy ustawy ubezpieczeniu to nie jest zgłaszany do ubezpieczenia przez ośrodek. KRUS w tej sprawie wypowiedział się w lipcu 2014r. kiedy już rolnicy oświadczenia podpisali również z data wsteczną zaprzestania - bo takie wymogi zrobiły ośrodki. To nie można mówić, że to rolnik jest tylko tu winien i jeszcze podciągać go pod kombinatora.
Teraz na bieżąco może zrezygnować z zasiłku i ponownie zgłosić się do KRUS i dozbierać ten okres, ale jak napisze podanie o uchylenie przyznającej decyzji, bo nie był świadomy na dzień pisania oświadczenia, że będzie miało skutek wyłączenia go z KRUS to nic nie można z tym zrobić, naprawdę jest to niezbywalne prawo?
wwo

Napisano: 14 kwie 2015, 14:39

Nie możemy winić za to rolników, że w maju 2014 r. jak składali wnioski o ZDO to nikt z nas nie wiedział,
że KRUS tak postąpi z rolnikami.
MPiPS też widziało w 2014 r. problem który miał być szybko rozwiązany, a skończyło się jak zwykle.

Ministerstwo Pracy zapowiada zmianę przepisów, tak aby rolnik opiekun niepełnosprawnego nie tracił możliwości pozostania w KRUS.
Poseł Tadeusz Tomaszewski pytał wczoraj w Sejmie:
- Jakie działania podejmie rząd, aby naprawić tę ewidentną skuchę formalnoprawną. Wiem, że chcieliśmy dobrze, natomiast dzisiaj jest tak, że grupa rolników właściwie musi wybierać, czy korzystać z tego świadczenia, czy rezygnować z ubezpieczenia w KRUS-ie.
I uzyskał odpowiedź dalej idącą niż ta udzielona naszej redakcji.
- Wydawało się, że złożenie stosownego oświadczenia absolutnie będzie możliwością i otwarciem szeroko drzwi do korzystania z wszystkich świadczeń, które wynikają z tej ustawy – odpowiedziała wiceminister pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Seredyn. - Prawda jest taka, że pojawił się ogromny problem. Złożenie tego oświadczenia przez rolnika w ośrodku pomocy społecznej generuje problem w zderzeniu z ustawą o KRUS. Złożenie oświadczenia przez rolnika automatycznie pozbawia go możliwości płacenia za siebie składek w kasie ubezpieczenia rolniczego. Nie ukrywam, że natychmiast podjęliśmy prace, muszę to tutaj powiedzieć, wspólnie z ministerstwem rolnictwa, oczywiście z Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, bo to są te organy, te instytucje, które muszą w ustawach ich dotyczących natychmiast uregulować tę sytuację.
Wiceminister zapewniła o zamiarze szybkiego rozwiązania problemu:
- Koncepcje są dwie. Nadal uważam, że rolnicy powinni mieć możliwość prawną korzystania ze świadczenia pielęgnacyjnego, tym bardziej że ono od stycznia przyszłego roku będzie miało wartość 1200 zł. Specjalny zasiłek opiekuńczy to mniejsza kwota, ale również znaczna – 520 zł. Teraz musimy pomyśleć nad rozwiązaniem, które pozwoli rolnikowi nadal płacić składki w KRUS-ie bądź – co wydawałoby się logiczne w stosunku do dzisiejszych rozwiązań – powinny być one opłacane z budżetu państwa. Jaka będzie decyzja, jakie rozwiązanie zostanie zastosowane w praktyce, tego dzisiaj państwu nie mogę powiedzieć. Natomiast chcę zapewnić, że trwają bardzo intensywne prace, osobiście też w nich uczestniczę, bo bardzo mi zależy na tej sprawie. Tak się stało, jest mi bardzo przykro z tego powodu, natomiast nie uchylam się od ciężkiej pracy, tak aby szybko wyjaśnić tę sytuację.
25-07-2014 r.
pawel.w

Napisano: 14 kwie 2015, 20:30

Zwróciłam się do MPiPS od kiedy mamy płacić składkę zdrowotną za rolnika bo go KRUS wyrejestrował wstecz bo bierze ZDO to mi odpisali żebym się zwróciła do Ministra Zdrowia.
Qwa mać to jest chore.
aga.w

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x