ZDO ważne - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 09 maja 2014, 18:58

Sipera chyba nilicznym czytajac posty pracownikow OPSow az sie chce plakac na nieludzkie podejscie do okradzionych przez rzad prawie rok temu szacun Sipera
gosc

Napisano: 09 maja 2014, 20:25

DO Gabi 123. Ja też jestem w takiej sytuacji jak ty, zostałyśmy pozbawione świadczeń i teraz skoro ustawodawca dał nam taką możliwość będziemy o zwrot za miniony okres się ubiegać i o przyznanie na bieżąco już świadczenia pielęgnacyjnego też , myślę złożyć obydwa wnioski zaraz na początku. Ale też uważam, że koniecznie powinnyśmy udać się do naszych ośrodków wcześniej, nazwijmy, że na taki zwiad. Proponuję dowiedzieć się, czy nasz ośrodek będzie miał własne przygotowane druki o ZDO, bo świadczenie będą te dotychczasowe. Dowiedzieć się czy oświadczenie odnośnie rolnika, będzie na ich druku, czy też sami będziemy musieli się przygotować co do jego formy i treści. Jeżeli możesz napisać oświadczenie o zaprzestaniu czy też rezygnacji z pracy od dnia 01.07.2013r. to ja uważam, że trzeba je napisać, bo te wchodzące przepisy i te oświadczenia są jakby formą odpowiedzi na uchwałę NSA a w tym czasie ta uchwała już obowiązywała. Również myślę , że jak będziemy sami bez druków ośrodków pisać takie oświadczenie trzeba zachować formułę zacytowaną w ustawie bez jakichkolwiek wyliczanek. Proponuję też pójść na rozmowę do kierownika i radcy prawnego , do wszystkich którzy są w temacie i poznać ich zdanie. Ja mam złe doświadczenie z poprzedniego okresu, szybko napisałam wniosek za namową pracowników, którzy jak twierdzili nie wiedzieli jak postąpić w mojej sprawie, wydawało się ,że jest to jasna sprawa, nawet nie napisałam oświadczenia o niepracowaniu w gosp. rolnym, bo wszystko tak szybko się działo. Szybka decyzja odmowna , po m-cu decyzja odmowna z SKO, bo prowadzę gosp. rolne a po 10 miesiącach oddalenie skargi w WSA bo prowadzę gospodarstwo a stan faktyczny jest taki, że nie prowadzę bo nie mam takiej możliwości. Dlatego tak ważne jest dopilnowanie i załączenie wszystkiego zaraz tu na początku, tym bardziej będzie nam trudniej,bo ci pracownicy już raz nam odmówili.
wwo

Napisano: 09 maja 2014, 22:17

Wwo,ja jak tylko dzis zadzwonilam do opieki to padlo pytanie od pani od swiadczen czy nadal mam ziemie.Mam tylko,ze ja od paru lat nic w gospodarstwie nie robie,zreszta ja nawet ciagnikiem jechac nie umiem.To jest rola meza,on orze,sieje itp.Ja to najwyzej z dzieckiem na spacer wsrod pol ide.Wwo ja pisalam obszerne oswiadczenie ,ze nie pracuje w gospodarstwie,ale pania to nie wystarcza,mam sie pozbyc ziemi i juz.Jestem ciekawa co teraz wyniknie jak zloze wniosek,jak mnie potraktuja.I tak jak piszesz trzeba juz na poczatku dolaczyc jak najwiecej dokumentow np.plan dnia dziecka,jakies zaswiadczenia,jesli dziecko korzysta z terapi itd.Ogolnie,cos co przekona urzednikow,ze my naprawde caly czas poswiecamy dziecku,a nie uprawie zyta,czy chodowli koz.
Gabi123

Napisano: 11 maja 2014, 22:44

wniosek jeśli złoże 15 maja to kasę powinnam otrzymać w ciągu 14 dni najpóżniej.a tłumaczenie może w czerwcu może w lipcu to nie radziłabym urzywc,bo się to żle może dla was skończyć.opieszałość w załatwiniu sprawy
132

Napisano: 12 maja 2014, 9:39

Jest 30 dni na wydanie decyzji
~~kk

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x