ZDO zgon - wygaśnięcie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: wczoraj, 11:16

zasiłek dla opiekuna, w dniu 13.05. zmarła osoba wymagająca opieki. Dostałam info telefonicznie od brata który opiekowała się tą Panią. Zrobiła wydruk PESEL mam datę zgonu.
Przymierzam się do wydania decyzji na podstawie art. 162 kpa - wygaśnięcie.
Czy przed wydaniem takiej decyzji należy robić wszczęcie postępowania? czy powinnam mieć jakąś informacje pisemną od strony czy wystarczy sam wydruk pesel? No i za ile dni wypłacić? zgon 13.05 czyli za 13 dnia czy za 12?
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Napisano: wczoraj, 11:30

Ja zawsze biorę od strony oświadczenie o zmianie sytuacji o zgonie osoby wymagającej - taki ma obowiązek

a od stycznia 2024 istnieje art. 63 ust. o świadczeniu wspierającym
art.63 ust. 12.
W przypadku śmierci osoby wymagającej opieki, osoba pobierająca na podstawie ust. 1-4 świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie zmienianej w art. 43, albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie zmienianej w art. 51, z zachowuje, do ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpił zgon osoby wymagającej opieki, prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo do zasiłku dla opiekuna, chyba że zgon osoby wymagającej opieki nastąpił przed dniem 1 stycznia 2024 r.

więc wypłacasz cały maj i jeszcze czerwiec 2025
apilaw
Referent
Od: 16 kwie 2014, 11:49
Zajmuję się:

Napisano: wczoraj, 11:33

apilaw pisze:
wczoraj, 11:30
Ja zawsze biorę od strony oświadczenie o zmianie sytuacji o zgonie osoby wymagającej - taki ma obowiązek

a od stycznia 2024 istnieje art. 63 ust. o świadczeniu wspierającym
art.63 ust. 12.
W przypadku śmierci osoby wymagającej opieki, osoba pobierająca na podstawie ust. 1-4 świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie zmienianej w art. 43, albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie zmienianej w art. 51, z zachowuje, do ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpił zgon osoby wymagającej opieki, prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo do zasiłku dla opiekuna, chyba że zgon osoby wymagającej opieki nastąpił przed dniem 1 stycznia 2024 r.

więc wypłacasz cały maj i jeszcze czerwiec 2025
o kurka zapomniałam o tym art. 63 ust. o świadczeniu wspierającym ....
czyli jednak na podstawie tego art. zrobić zmianę decyzji do końca czerwca a nie wygaśnięcie prawda?
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x