Zdo-zmiana miejsca zamieszkania - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 16 lut 2016, 15:29

do sko o stwierdzenie nieważności decyzji uchylającej albo "poza obiegowe wycofanie" decyzji i przekazanie dokumentów
...

Napisano: 16 lut 2016, 15:31

Moim zdaniem musisz przyznać, bo jej to jakiś baran niezgodnie z prawem uchylił, a możliwości nowego wniosku w nowym miejscu ustawa nie przewiduje - czyli teoretycznie powinna dostać odmowę. Babka by mogła tamtych skarżyć i pewnie za rok-dwa by sprawę wygrała, bo ewidentnie się pospieszyli i zrobili po prostu źle. Dlatego, żeby było jak należy, kobieta otrzymywała należne pieniądze, po prostu rozpatrz ten wniosek i przyznaj od kolejnego miesiąca. Nikt Ci za to łba nie urwie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2016, 15:42

Ok, rozumiem wg mnie to uchylenie dec, to dla mnie głupota. Bo teraz tak naprawdę jej tych świadczeń nie mogę przyznać. Ale z drugiej strony chce zrobić to tak żeby nikt się do mnie później nie przyczepił..
gops_migotka

Napisano: 16 lut 2016, 15:46

może tak bez wulgaryzmów.........
Jeżeli powodem uchylenia jest tylko zmiana miejsca zamieszkania to możesz przyznać ZDO.
Wprawdzie nie miałam takiego przypadku ale u mnie radca też stoi na stanowisku aby uchylić decyzję i powołać sie na kpa i właściwość miejscową, Więc , jeżeli uchylenie dec. jest z takiego powodu a nie np. z powodu zaprzestania opieki czy podjęcia pracy to po zmianie organu właściwego nowy organ normalnie wydaje dec. przyznającą od daty kiedy stał sie organem właściwym. Zwłaszcza, że zmiana w sytuacji rodziny może mieć wpływ również na opiekę, trzeba przeprowadzić wywiad.... a kwiatki mogą wyjść różne......
~o~

Napisano: 16 lut 2016, 15:50

~o~ pisze:może tak bez wulgaryzmów.........
Jeżeli powodem uchylenia jest tylko zmiana miejsca zamieszkania to możesz przyznać ZDO.
Wprawdzie nie miałam takiego przypadku ale u mnie radca też stoi na stanowisku aby uchylić decyzję i powołać sie na kpa i właściwość miejscową, Więc , jeżeli uchylenie dec. jest z takiego powodu a nie np. z powodu zaprzestania opieki czy podjęcia pracy to po zmianie organu właściwego nowy organ normalnie wydaje dec. przyznającą od daty kiedy stał sie organem właściwym. Zwłaszcza, że zmiana w sytuacji rodziny może mieć wpływ również na opiekę, trzeba przeprowadzić wywiad.... a kwiatki mogą wyjść różne......
U mnie równiez radca, w przypadku zmiany miejsca zamieszkania kazał decyzję uchylić i przekazać zgodnie z kpa do organu właściwego.
Dla upewnienia dzwoniłam do swojego UW, potwierdzili. Nie jestem organem właściwym, u siebie prawo uchylam. Nowy organ otrzymał oryginały dokumentów z prośbą o przyznanie prawa ( oczywiscie po ustaleniu że opieka nadal jest sprawowana i nie ma innych przeciwwskazań) do ZDO.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 lut 2016, 15:59

tylko sądy mają inne zdanie na ten temat.
Podstawy do uchylenia w związku ze zmianą miejsca zamieszkania nie widzę.
Strona winna obecnie złożyć nowy wniosek i powinien zostać rozpatrzony pozytywnie (poprzedni OPS winien przesłać dokumentacje)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2016, 16:16

Tak sie teraz zastanawiam ...... co bym wolała uchyloną decyzję czy przekazaną sprawę do realizacji?
Teoretycznie:
1.Opiekun i niepełnosprawny mieszkają w Krakowie......opiekun zgłasza zmianę miejsca zamieszkania do Gdańska.Chory zostaje w Krakowie....... tu chyba lepszym wyjściem jest uchylenie uprawnień bo opiekun w Gdańsku nie otrzyma ZDO bo nie będzie możliwe sprawowanie stałej opieki.Przy przekazaniu sprawy do realizacji- zawieszenie wypłaty?????? do czasu weryfikacji czy spełnia kryteria????wywiad w Krakowie ...dopiero uchylenie ..... długa i bezsensowna procedura.... :x
2.Opiekun i niepełnosprawny razem wyjeżdźają do Gdańska.... zawieszenie wypłaty do czasu weryfikacji????? wywiad.. podjęcie wypłaty z wyrównaniem.....??????

Chyba ,że ktoś już ogarnął inne sposoby i się podzieli.... tak na przyszłość :D
~o~

Napisano: 16 lut 2016, 22:54

jedno jest pewne, nie może być nowych zdo, nie może być nowych decyzji dla zdo poza tymi wynikającymi z niepełnosprawności, a jak zrobią Elmery i inne to ich sprawa
...

Napisano: 17 lut 2016, 9:10

No wła
gops_migotka

Napisano: 17 lut 2016, 9:11

Wła
gops_migotka

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x