Zdo-zmiana miejsca zamieszkania - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 17 lut 2016, 9:25

Elmer pisze:tylko sądy mają inne zdanie na ten temat.
Podstawy do uchylenia w związku ze zmianą miejsca zamieszkania nie widzę.
rzuciłbyś jakąś sygnaturką bo szukam orzeczeń w tej kwestii już jakiś czas i nic mi się w oczy nie rzuciło
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lut 2016, 9:36

mój radca twierdzi tak "
Art. 32. 1. Organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Zmianę miejsca zamieszkania uważa za wystąpienie innych okiliczności, które maja wpływ na prawo do świadczen rodzinnych wprawdzie nie stricte wynikajacych z zapisu ustawy ale z kpa i właściwości miejscowej.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 17 lut 2016, 10:04

no to tera jeszcze artykuł na przyznanie zdo w nowym miejscu
...

Napisano: 18 lut 2016, 10:40

Sipera pisze:Zmianę miejsca zamieszkania uważa za wystąpienie innych okiliczności, które maja wpływ na prawo do świadczen rodzinnych
Nie ma wpływu na prawo do świadczenia, bo nic w sytuacji tej rodziny się nie zmieniło, ani dochód, ani członkowie rodziny, ani nie nabyli prawa do czegoś innego, ani nie stracili, nie zmienił się stan cywilny, dziecko nie dostało orzeczenia, nikt nie poszedł do pracy i uzyskał dochodu. Jedyną zmianą jest miejsce zamieszkania - a to wpływu na prawo do świadczeń nie ma. Zmienia się tylko właściwość miejscowa, ale przecież podstawy do uchylenia jednak nie ma.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x