Na koniec roku zabrakło mi ok. 200 zł na składkę zdrowotną od św. piel. Zapłaciłam w grudniu zus do wysokości dotacji. 5-go stycznia wypadałoby dopłacić resztę. Jak dzwoniłam w grudniu do MUW, to nie kazali mi nic pisać. Złożyłam tylko większe zapotrzebowanie na środki, ale nie wiem kiedy mi je przyślą. Powinnam pisać jeszcze jakieś pismo, czy mogę sobie z tych środków zapłacić ten grudniowy zus?
Mi kazali zapłacić za grudzień w styczniu. Koszt nalicza się w grudniu a potem ksieguje się ta kwotę na 999. I wykazuje się to w rb 28s tak samo jak trzynastke w zobowiązaniach.
W 2015 księguję koszt składek na ubezpieczenie zdrowotne na zleconych. Potem księguję na 999. I w sprawozdaniu za grudzień 2015 r. będzie w zobowiązaniach bez planu i bez zaangażowania bo wydatek ten nie jest zobowiązaniem wymagalnym (składki płatne do 05.01.2016 r.) a więc nie ma naruszenia bo po 1) termin płatności do 05.01.2016 r., po 2) wydatek księgujesz w 2016 czyli wtedy gdy już masz plan - nowa dotacja. Potem oczywiście trzeba to wykazać we wszystkich sprawozdaniach tj. bilans itd. Potwierdzenie takie rozwiązania otrzymałam od biegłego rewidenta.