Jeśli od początku okresu zasilkowego pani ma zł za zł. Bi miala zas. Z PUP. Zasiłek dla bezrobotnych był do grudnia. Od kiedy pełne kwoty? dochod u nas liczymy uwzględniając datę pierwszej wypłaty. Czy trzeba zmienić decyzję?
ja robię tak. Klient wypełnia wniosek zaznaczając dochód utracony. Stosuję art. 24 ust. 6 ustawy, który mówi w razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. Jeśli osoba zgłosi dochód uzyskany z PUP to pouczam, żeby po utracie również to zgłosiła. W tym przypadku można byłoby dać nową decyzję z pełnymi kwotami już od stycznia.
Miałam teraz podobną sytuację, tyle, że z dochodem z pracy, a nie z zasiłkiem z PUP. Pani powinna już od stycznia wejść ze zł/zł na pełne kwoty, a zorientowaliśmy się 2 lutego po styczniowej wypłacie. Jak zmieniasz decyzję w związku ze zmianą sytuacji życiowej w systemie (ja pracuje na SYGNITY) to zaznaczając datę złożenia wniosku podaj jakąś styczniową. Automatycznie w planie wypłat pojawią Ci się te różnice za styczeń między kwotą jaką Pani powinna dostać, a kwotą, jaką dostała. Tylko przelicz ręcznie, sprawdź No i piszesz w decyzji, że zmieniasz od stycznia, a nie od lutego.
Jeśli zgłosiła w lutym to dopiero od lutego, jej wina, że za późno się zorientowała.
Ja pisałam o przypadku, kiedy pracownik przeoczył, że powinien już zmienić od stycznia bo Pani zgłosiła w styczniu