Że zł za zł na pełne kwoty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 lut 2017, 20:41

Jeśli od początku okresu zasilkowego pani ma zł za zł. Bi miala zas. Z PUP. Zasiłek dla bezrobotnych był do grudnia. Od kiedy pełne kwoty? dochod u nas liczymy uwzględniając datę pierwszej wypłaty. Czy trzeba zmienić decyzję?
karola18

Napisano: 09 lut 2017, 7:04

???????
karola18

Napisano: 09 lut 2017, 8:37

ja robię tak. Klient wypełnia wniosek zaznaczając dochód utracony. Stosuję art. 24 ust. 6 ustawy, który mówi w razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. Jeśli osoba zgłosi dochód uzyskany z PUP to pouczam, żeby po utracie również to zgłosiła. W tym przypadku można byłoby dać nową decyzję z pełnymi kwotami już od stycznia.
Pegii

Napisano: 09 lut 2017, 9:11

i decyzje nową wydajemy na pełne kwoty? a gdyby np poszła wypłata w zł/zł za styczen to jak wyrównac kwotę za ten styczen
karola18

Napisano: 09 lut 2017, 9:49

????????
karola18

Napisano: 09 lut 2017, 14:56

hallo
karola18

Napisano: 10 lut 2017, 14:15

Miałam teraz podobną sytuację, tyle, że z dochodem z pracy, a nie z zasiłkiem z PUP. Pani powinna już od stycznia wejść ze zł/zł na pełne kwoty, a zorientowaliśmy się 2 lutego po styczniowej wypłacie. Jak zmieniasz decyzję w związku ze zmianą sytuacji życiowej w systemie (ja pracuje na SYGNITY) to zaznaczając datę złożenia wniosku podaj jakąś styczniową. Automatycznie w planie wypłat pojawią Ci się te różnice za styczeń między kwotą jaką Pani powinna dostać, a kwotą, jaką dostała. Tylko przelicz ręcznie, sprawdź ;) No i piszesz w decyzji, że zmieniasz od stycznia, a nie od lutego.
niezapominajka21
Stażysta
Od: 18 sie 2016, 9:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 10 lut 2017, 15:56

pytanie, czy przeliczenie ze zł/zł na pełen zasiłek winno nastąpić od momentu utraty dochodu czy od momentu ZGŁOSZENIA ,ze nastąpiła utrata?

Przykład Pani miała umowe do 12/2016, przyszła dopiero w lutym to zgłosic,ze utraciła dochod. Pytanie pelen zasiłek od 01/2017 czy od 02/2017?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2017, 16:18

Jeśli zgłosiła w lutym to dopiero od lutego, jej wina, że za późno się zorientowała.
Ja pisałam o przypadku, kiedy pracownik przeoczył, że powinien już zmienić od stycznia bo Pani zgłosiła w styczniu ;)
niezapominajka21
Stażysta
Od: 18 sie 2016, 9:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x