Św.rodzicielskie należy się? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 lut 2017, 14:02

proszę o pomoc mam następującą sytuację:
pani w 2016roku pracowała na umowe zlecenie potem urodziła dziecko
jej mąż (mam zaświadczenie z ZUS) ze w grudniu część miesiąca miał zasiłek opiekuńczy( bo ona po porodzie miała jakiś zabieg i nad nią miał opiekę) i zasiłek macierzyński;
teraz mam pytanie czy mogę tej Pani przyznać rodzicielski?skoro on brał macierzyński?
poza tym jak wyliczyć im dochód bo od listopada Pan ma nową pracę a w grudniu miał część wynagrodzenia i te zasiłki z zus?
aga21

Napisano: 08 lut 2017, 16:09

wazne jest czy teraz ktos jest uprawniony do zasilku macierzynskiego lub zasilku na prawach itd. Wazne kiedy kobieta zlozyla wniosek o rodzicielski, czy minely 3 miesiace od urodzenia dziecka w momencie kiedy go zlozyla, to znaczy wazne jest to od kiedy masz ustalic prawo do swiadczenia rodzicielskiego:) jesli tylko od lutego i nikt w lutym prawa do zasilku macierzynskiego nie ma a dziecko nie skonczylo jeszcze 52 tygodni i pani sprawuje osobista opieke nad dzieckiem - to swiadczenie mozewsz pzryznac...
a jesli chodzi o dochod pana to jego dochodem bedzie dochod uzyskany czyli wszystko co otrzymal za miesiac grudzien
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 13:44

dziekuję bardzo
aga22a

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny