Zero za zimną wodę

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Zero za zimną wodę

Post autor: Klara27 »

Cześć,
Osoba złożyła wniosek o dodatek, przedstawiła potwierdzone przez zarządcę wydatki, w tym zimną wodę na 0 zł. Robilibyście wywiad?
MagataK
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/ST
Kontakt:

Re: Zero za zimną wodę

Post autor: MagataK »

Moja przełożona zawsze powtarza, że wywiad powinien być przeprowadzony na podstawie art. 7 ust. 3 czyli kiedy występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji.

Nie robiłabym wywiadu bo bym nie miała zgody. Tylko w tych dwóch przypadkach mogę iść na wywiad.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

MagataK pisze:Moja przełożona zawsze powtarza, że wywiad powinien być przeprowadzony na podstawie art. 7 ust. 3 czyli kiedy występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji.
Błędne rozumowanie. Wywiad robisz wtedy, kiedy uznasz to za stosowne.
Natomiast gdy w wyniku przeprowadzonego wywiadu ustalisz, że występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji, to wydajesz decyzję odmowną.
Byłoby to bez sensu, gdyż nie wiadomo byłoby u kogo faktycznie jest dysproporcja lub inna liczba osób. Dopiero na wywiadzie się to okazuje zazwyczaj. To raczej logiczne.
MagataK
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/ST
Kontakt:

Post autor: MagataK »

Ona ma wykształcenie prawnicze więc trzyma się sztywno przepisów.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

MagataK pisze: 18 lis 2021, 13:17 Ona ma wykształcenie prawnicze więc trzyma się sztywno przepisów.
Ale ten przepis mówi co innego. Ja też mam wykształcenie prawnicze :lol:
trzeba czytać ze zrozumieniem
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Cześć,
Osoba złożyła wniosek o dodatek, przedstawiła potwierdzone przez zarządcę wydatki, w tym zimną wodę na 0 zł. Robilibyście wywiad?
jeśli masz uzasadnione wątpliwości to jak najbardziej

"0" za wodę może wskazywać, że nikt tam nie mieszka ( ale niekoniecznie tak być musi)
moim zdaniem można pchnąć na wywiad
AgaSz
Stażysta
Zajmuję się: DM, KDR
Kontakt:

Post autor: AgaSz »

Klara27 pisze: 18 lis 2021, 11:25 Cześć,
Może być też tak, że osoba mieszka od niedawna i nie poniosła jeszcze wydatków za wodę... lub, że tam po prostu nie ma przyłącza wody a jest studnia.
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Może być też tak, że osoba mieszka od niedawna i nie poniosła jeszcze wydatków za wodę... lub, że tam po prostu nie ma przyłącza wody a jest studnia.
dlatego można dać na wywiad i rozwiać wątpliwości
AgaSz
Stażysta
Zajmuję się: DM, KDR
Kontakt:

Post autor: AgaSz »

Dokładnie. Jednak w pierwszej kolejności, próbowałabym to wyjaśnić np. przez rozmowę telefoniczna lub ewentualne oświadczenie, przecież jak podaje wodę na kwotę "0" to w sumie na swoją niekorzyść (no chyba, że tam faktycznie nie mieszka) ;)
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Wyjaśniłam u zarządcy, że osoba dopiero od grudnia będzie miała nowy wymiar opłat. Do tej pory nie była do nich wpisana oprócz do wywozu nieczystości (adnotację sporządziłam)
Dalej wywiad żeby ustalić, czy zamieszkuje?
ODPOWIEDZ