Zero za zimną wodę
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Zero za zimną wodę
Cześć,
Osoba złożyła wniosek o dodatek, przedstawiła potwierdzone przez zarządcę wydatki, w tym zimną wodę na 0 zł. Robilibyście wywiad?
Osoba złożyła wniosek o dodatek, przedstawiła potwierdzone przez zarządcę wydatki, w tym zimną wodę na 0 zł. Robilibyście wywiad?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/ST
- Kontakt:
Re: Zero za zimną wodę
Moja przełożona zawsze powtarza, że wywiad powinien być przeprowadzony na podstawie art. 7 ust. 3 czyli kiedy występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji.
Nie robiłabym wywiadu bo bym nie miała zgody. Tylko w tych dwóch przypadkach mogę iść na wywiad.
Nie robiłabym wywiadu bo bym nie miała zgody. Tylko w tych dwóch przypadkach mogę iść na wywiad.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Błędne rozumowanie. Wywiad robisz wtedy, kiedy uznasz to za stosowne.MagataK pisze:Moja przełożona zawsze powtarza, że wywiad powinien być przeprowadzony na podstawie art. 7 ust. 3 czyli kiedy występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji.
Natomiast gdy w wyniku przeprowadzonego wywiadu ustalisz, że występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w deklaracji a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy lub gdy faktyczna liczba wspólnie stale zamieszkujących jest mniejsza niż wykazana w deklaracji, to wydajesz decyzję odmowną.
Byłoby to bez sensu, gdyż nie wiadomo byłoby u kogo faktycznie jest dysproporcja lub inna liczba osób. Dopiero na wywiadzie się to okazuje zazwyczaj. To raczej logiczne.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/ST
- Kontakt:
Ona ma wykształcenie prawnicze więc trzyma się sztywno przepisów.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Ale ten przepis mówi co innego. Ja też mam wykształcenie prawnicze

trzeba czytać ze zrozumieniem
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
jeśli masz uzasadnione wątpliwości to jak najbardziejCześć,
"0" za wodę może wskazywać, że nikt tam nie mieszka ( ale niekoniecznie tak być musi)
moim zdaniem można pchnąć na wywiad
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, KDR
- Kontakt:
Może być też tak, że osoba mieszka od niedawna i nie poniosła jeszcze wydatków za wodę... lub, że tam po prostu nie ma przyłącza wody a jest studnia.Klara27 pisze: 18 lis 2021, 11:25 Cześć,
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
dlatego można dać na wywiad i rozwiać wątpliwościMoże być też tak, że osoba mieszka od niedawna i nie poniosła jeszcze wydatków za wodę... lub, że tam po prostu nie ma przyłącza wody a jest studnia.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, KDR
- Kontakt:
Dokładnie. Jednak w pierwszej kolejności, próbowałabym to wyjaśnić np. przez rozmowę telefoniczna lub ewentualne oświadczenie, przecież jak podaje wodę na kwotę "0" to w sumie na swoją niekorzyść (no chyba, że tam faktycznie nie mieszka) 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Wyjaśniłam u zarządcy, że osoba dopiero od grudnia będzie miała nowy wymiar opłat. Do tej pory nie była do nich wpisana oprócz do wywozu nieczystości (adnotację sporządziłam)
Dalej wywiad żeby ustalić, czy zamieszkuje?
Dalej wywiad żeby ustalić, czy zamieszkuje?
Oprócz Zero za zimną wodę - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Czy w każdym przypadku należy przeliczać dm ręcznie?
Trudne sprawy
świadczenia
komornik
DOM JEDNORODZINNY prośba o pomoc
odliczyć alimenty?
Zasiłek z Urzędu do spraw cudzoziemców
Wskazanie różnicy
Wydatki
dochód z rodziny zastepczej i dochód zagraniczny
Wyliczenie dodatku mieszkaniowego
Dochód z rolnictwa
konkubent w ZK