Zerówka - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 14    [ Posty: 137 ]

Napisano: 25 sie 2016, 11:47

oleńkaK pisze:o września żadne dizecko z rocznika 2011 w Polsce nie idzie do zerówki
jesteś pewna? Podaj mi art. na Twoje twierdzenie
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2016, 11:50

tak jestem pewna bo rozmwawiałam o tym z dyrektorka szkoły a ona chyba wie lepiej
oleńkaK

Napisano: 25 sie 2016, 11:52

art. 14 ust 3 usatwy o systemie oświaty :Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu lub w innej formie wychowania przedszkolnego.
ust 3a: Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego
joł

Napisano: 25 sie 2016, 11:52

oleńkaK pisze:tak jestem pewna bo rozmwawiałam o tym z dyrektorka szkoły a ona chyba wie lepiej
no to jesteś w błędzie!!
rodzic decyduje czy idzie czy nie !! u nas bardzo dużo 5 latków idzie do zerówki !!
+ewa

Napisano: 25 sie 2016, 11:56

to że dyrektor szkoły powiedziała to nie jest dla mnie podstawa do stosowania. Jestem świadoma że od roku szkolnego 2016/2017 nie ma obowiązku pierwszej klasy dla sześcioletnich dzieci. Chodzi mi o sytuację gdy rodzice dobrowolnie chca posłac dziecko w wieku 6 lat do szkoły w roku szkolnym 2017/2018 czyli w przyszłym roku. Teraz dziecko ma 5- lat i realizuje program tzw. zerówki. Skoro rodzic 5- latka deklaruje że dziecko chodzi do zerówki to czemu mam nie wypłacić dodatku na rozpoczęcie?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2016, 11:56 przez 6i9, łącznie zmieniany 1 raz.
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2016, 11:56

nIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁAD EWA!

Ze strony ministerstwa edukacji:
"Czy od września 2016 r. dzieci 5-letnie będą mogły realizować edukację przedszkolną
w oddziałach przedszkolnych funkcjonujących przy szkołach (nie w ramach
realizacji obowiązkowego przygotowania przedszkolnego umożliwiającego wcześniejsze
podjęcie nauki w klasie pierwszej)?
Czy rodzice dzieci 5-letnich, planujący posłać je do klasy pierwszej w 2017 r., muszą
składać wniosek dyrektorowi szkoły o planowaniu wcześniejszego posłania dziecka
do szkoły i potrzebie objęcia go rocznym obowiązkowym przygotowaniem przedszkolnym
w oddziale przedszkolnym?
Zgodnie z przepisami znowelizowanej ustawy o systemie oświaty od 1 września
2016 r. obowiązkiem przedszkolnym będą objęte dzieci 6-letnie. Natomiast wszystkie
chętne dzieci 4- i 5-letnie mają mieć zapewnione miejsce realizacji wychowania
przedszkolnego.
Wychowanie przedszkolne jest realizowane w przedszkolach oraz w innych formach
wychowania przedszkolnego. Do dnia 31 sierpnia 2019 r. wychowanie przedszkolne
jest realizowane także w oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych.
Zatem dziecko w wieku 5 lat (urodzone w 2011 r.) od 1 września 2016 r., w świetle
znowelizowanych przepisów, będzie miało prawo do realizacji wychowania przedszkolnego
w przedszkolu, punkcie przedszkolnym, zespole wychowania przedszkolnego
albo oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej.
Wybór miejsca realizacji dalszej edukacji pozostawia się rodzicom.
Z dniem 1 września 2017 r. Pani dziecko będzie mogło kontynuować wychowanie
przedszkolne jako 6-latek lub rozpocząć edukację szkolną w klasie pierwszej
szkoły podstawowej.
Dyrektor szkoły podstawowej przyjmuje dziecko 6-letnie do klasy pierwszej, jeżeli
dziecko korzystało z wychowania przedszkolnego w roku szkolnym poprzedzającym
rok szkolny, w którym ma rozpocząć naukę w szkole podstawowej albo otrzymało
opinię o możliwości rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej wydaną przez
poradnię psychologiczno-pedagogiczną.
oleńkaK

Napisano: 25 sie 2016, 12:03

idąc Waszym tokiem myślenia nie płacimy już dodatku za zerówkę :shock: ciekawa teoria
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2016, 12:04

a co jesli komuś juz place ten dodatek jako zł za zł ??
+ewa

Napisano: 25 sie 2016, 12:05

mgmg pisze:idąc Waszym tokiem myślenia nie płacimy już dodatku za zerówkę :shock: ciekawa teoria
Idąc Twoim tokiem myslenia należy płacic 100 zł jak dziecko nie jest w zerówce hihi
oleńkaK

Napisano: 25 sie 2016, 12:06

mgmg pisze:idąc Waszym tokiem myślenia nie płacimy już dodatku za zerówkę :shock: ciekawa teoria
to jakie jest Twoje stanowisko ?
+ewa

Strona 3 z 14    [ Posty: 137 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x