Osoba ma sporządzoną decyzję ustalającą do zwrotu należności z rozłożeniem na raty. Nie spłaca, a jak już to nie według harmonogramu. Czy mogę zerwać system ratalny, aby móc napisać upomnienie do całej kwoty należności, jak i później tytuł wykonawczy? Jeżeli tak, to na co się powołać? Proszę o pomoc.
ja w przypadku decyzji o ratach pisze że jak osoba nie ureguluje w termienie jakiejkolwiek raty to skutkuje to natychmiastowym zwrotem całej kwoty nienal. pobranych św.
czyli jak nie płaci wystawiam upomnienie na całość pozostałych do spłaty świadczeń
Czy mogę się powołać na art. 162 §1 pkt 2 KPA - organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku - i wygasić decyzję rozkładającą na raty ?
Tylko, że osoba ma te raty do 2017 r. i nie można teraz zrobić upomnienia na wszystko, a później tytułu wykonawczego dlatego zastanawiamy się czy możemy zerwać ten układ ratalny, a nie bawić się w upomnienia co miesiąc bo i koszty upomnienia rosną...