zerwanie układu ratalnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 mar 2015, 11:32

Osoba ma sporządzoną decyzję ustalającą do zwrotu należności z rozłożeniem na raty. Nie spłaca, a jak już to nie według harmonogramu. Czy mogę zerwać system ratalny, aby móc napisać upomnienie do całej kwoty należności, jak i później tytuł wykonawczy? Jeżeli tak, to na co się powołać? Proszę o pomoc.
aik

Napisano: 12 mar 2015, 12:43

ja w przypadku decyzji o ratach pisze że jak osoba nie ureguluje w termienie jakiejkolwiek raty to skutkuje to natychmiastowym zwrotem całej kwoty nienal. pobranych św.
czyli jak nie płaci wystawiam upomnienie na całość pozostałych do spłaty świadczeń
Ewelinaa

Napisano: 12 mar 2015, 13:55

Czy mogę się powołać na art. 162 §1 pkt 2 KPA - organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku - i wygasić decyzję rozkładającą na raty ?
aik

Napisano: 13 mar 2015, 11:24

Ma ktoś jakiś pomysł?
aik

Napisano: 13 mar 2015, 11:40

ja kiedyś zrobiła decyzją uchylacjaca rozlozenie na raty, ale nie wiem czy prawidlowo... raczej powinno byz od razu upomnienie a potem tytul
gosiula.

Napisano: 13 mar 2015, 12:15

Tylko, że osoba ma te raty do 2017 r. i nie można teraz zrobić upomnienia na wszystko, a później tytułu wykonawczego dlatego zastanawiamy się czy możemy zerwać ten układ ratalny, a nie bawić się w upomnienia co miesiąc bo i koszty upomnienia rosną...
aik

Napisano: 13 mar 2015, 12:22

upomnienie (albo od razu tytułu) wystawisz na tą kwotę która Ci została do spłacenia
art. 162 § 1 pkt 2 kpa
gosiula.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x