ZFŚS a wolne za święto - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 lip 2020, 14:06

Ja to rozumiem troszkę inaczej. Nie powinno się pojawić świadczenie urlopowe w regulaminie zfśs, ponieważ fundusz socjalny jest stworzony do działalności socjalnej. A świadczenie urlopowe jest wypłacane wg innych kryteriów, nie socjalnych. Świadczenie urlopowe na przykład jest wypłacane przy wykorzystaniu 14 dni urlopu i jest proporcjonalnie zmniejszane do wymiaru etatu. A dofinansowanie do wypoczynku z zfśs nie zależy od takich zasad, tu badamy sytuację socjalną.
Jak dla mnie to być może w sektorze prywatnym może pracodawca tworzyć fundusz socjalny i go prawidłowo realizować i dodatkowo poza funduszem płacić jeszcze świadczenie urlopowe, bo to jego prywatne pieniądze.
Ale skoro budżetówka ma obowiązek tworzenia funduszu socjalnego to musi też w związku z nim wykonywać działalność socjalną- co znowu wyklucza np. kryterium dni .
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 24 lip 2020, 8:33

To co piszesz, brzmi bardzo rozsądnie:) Tylko bardzo mnie to boli, że nie widzę w przepisach wyraźnego zapisu, że ALBO świadczenie urlopowe ALBO świadczenia z ZFŚS - być może się to rzeczywiście wyklucza, ale będę musiała doczytać czy na pewno:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 24 lip 2020, 9:56

A ten Art. 8 ustawy - przyznawanie dopłat z funduszu UZALEŻNIA SIĘ od sytuacji socjalnej korzystającego. To wyklucza dopłatę do urlopu wg kryterium dni a więc świadczenie urlopowe.
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46

Napisano: 24 lip 2020, 12:23

Ok, przekonałaś mnie - jeżeli mamy Fundusz, to z niego płacimy wyłącznie z uwzględnieniem kryteriów z art. 8, a jeśli chcemy płacić świadczenie urlopowe (a w budżetówce pewnie nie chcemy...), to te środki nie są z ZFŚS. Dzięki za wyjaśnienia:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x