ZFŚS i podatek - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 20 lis 2013, 17:30

Nie miałam wcześniej do czynienia z ZFŚS, niby nie powinno to być trudne, ale nie potrafię rozgryźć jednej rzeczy.

Z tego, co się zorientowałam, jeśli przekroczona jest kwota wolna podatkiem obiążam pracownika.
Próbuję jednak dojść w dokumentach poprzedniej księgowej i nie bardzo wiem, o co chodzi.
Znalazłam PK z naliczeniem wypłat z ZFŚS i podatku (z tego, co się zorientowałam po dacie - na Dzień Kobiet), nie zgadza mi się jednak kwota podatku (kwota wypłat 2.004,00 zł, podatek 398,00 zł), podatek ten jest zapłacony do Urzędu Skarbowego z rachunku funduszu. Czy jest to prawidłowe? Czy to nie pracownik powinien zapłacić ten podatek?

Będę wdzięczna za pomoc dla początkującej ksiegowej w gops.

Pozdrawiam
~Magda

Napisano: 21 lis 2013, 12:47

jak wypłata była z ZFŚS to i podatek został przekazany prawidłowo. Nie rozumiem jak pracownik miałby sam zapłacić podatek?
Podatek może Ci się nie zgadzać. Nie wiem jak liczysz. Jeden pracownik możne być zwolniony z podatku, inny przekroczył 380 i trzeba policzyć..
~IRENA

Napisano: 21 lis 2013, 14:53

Magda, musisz jeszcze znależć listę pod to pk, i wszystko musi się zgadzać.
~Eda

Napisano: 21 lis 2013, 15:59

Każdy pracownik miał inny podatek. Powinna być lista naliczonego podatku. Później to wpisujemy w PIT 11 w rubr. \"inne\". Trzeba prowadzić kartę dla każdego pracownika i śledzić, czy wykorzystał 380,00 wolne od podatku. Jeśli podatek był zapłacony z konta f-szu, to pracownicy powinni wpłacić na konto funduszu podatek.
~OlaII

Napisano: 21 lis 2013, 17:35

Dzięki serdeczne za pomoc. Przy okazji wszystkim pracownikom OPS przesyłam najserdeczniejsze życzenia z okazji Święta Pracownika Socjalnego.

Przejęłam dokumentację po ksiegowej, z którą nie ma kontaktu, a w dostępnej dokumentacji nie ma takiej listy z naliczonym podatkiem i nie nie bardzo mogę dojść.
Proszę o wytłumaczenie, czy zawsze podatek jest zapłacony z pieniędzy z konta ZFŚS, czy są przypadki, że to pracownik płaci podatek. Jak to jest np. z dofinansowaniem wycieczki dla pracownika?

Nie znam się kompletnie na funduszu, a zbliża się koniec roku i pieniądze chcemy wydać. Może polecicie jakieś dobre strony z tym zagadnieniem, bo jak szukam to w internecie krucho z tym.

Będę wdzeczna za każdą pomoc.
~Magda

Napisano: 22 lis 2013, 10:03

jeżeli jest wypłacane świadczenie to pracodawca ma obowiązek potrącić podatek z tego świadczenia i przekazać ten podatek do us właśnie z konta f-szu.
do Ola II w pit 11 świadczenia wypłacone z zfśs powinny być w wynagrodzeniu a nie w kol. inne
~irena

Napisano: 22 lis 2013, 10:24

U mnie jest tak, osoba odpowiedzialna za ZFŚS sporządza listę osób, które np. korzystały z wycieczki, biletów wstępu itp. oraz podaje mi kwotę dofinansowania dla każdej z tych osób. Ja pilnuję naliczenia podatku, czyli sprawdzam kto, ile wykorzystał z 380 zł. Jeżeli są to np. wczasy pod gruszą, to potącam podatek z kwoty brutto a jeżeli jest to dofinansowanie do wycieczki, to listę sporządzam tylko w komputerze do celów PIT, natomiast każdy z osobna wpłaca mi wyliczony podatek na konto ZFŚS i z tego konta robie przelew do US. Kiedyś robiłam potrącenia na liście wynagrodzeń ale od pewnego czasu stosuje takie rozwiązanie, pozdrawiam
~IZA

Napisano: 22 lis 2013, 11:21

IZA ale sobie dodajesz roboty. Czy nie prościej jest naliczyć listę i potrącić podatek z listy?Nie jestem pewna czy robisz to prawidłowo, a jak Ty później to rozliczasz w Pit?
~irena

Napisano: 22 lis 2013, 11:39

w związku z tym, że w regulaminie ZFSS mamy określone konkretne cele na jakie mogą byc przeznaczone te srodki czyli: pożyczki, zapomogi, wczasy pod grszą oraz wycieczki to podatek jest potrącany na liście wynagrodzeń łatwiej jest wtedy rozliczyć PIT a z konta socjalu idą tylko kwoty netto należne pracownikowi
~aga2

Napisano: 22 lis 2013, 12:36

ja też mam tak jak aga2
~ewa

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem