Irena, to zależy na jakim programie się pracuje i co jest dla nas bardziej pracochłonne. Nie mam żadnego z rozliczeniem PIT, bo lista jest w programie płacowym(pracuje na ProgManie). Program sam wlicza mi to dofinansowanie i podatek do PIT-11. Jeśli chodzi o potrącenie z listy płac, to po pierwsze musi być zgoda pracownika na takie potrącenie, po drugie potrącony podatek powinien być przekazany z konta ZFŚS więc trzeba robic dodatkowy przelew z konta na konto i dopiero do US, pozdrawiam
Masz rację IRENA, zagalopowałam się z tą zgodą. Resztę podtrzymuję. Jak pracowałam na innym programie, to mogłam wprowadzić dwa różne składniki na liście płac (podatek od wynagrodzeń i ten od ZFŚS). Teraz zlicza mi to do kupy więc miałam problem z rozdzieleniem tego podatku. Robię więc dodatkową listę żeby program wliczył mi ten przychód i podatek do PIT.
Do aga2, swego czasu kontrola ( w organie...nie w ops-sie) zakwestionowała przekazywanie podatku z konta budżetu. Nie pamiętam czym to agumentowali ale od tego czasu podatek płacimy z konta ZFŚŚ. Nawet jak go porącałam przy liście płac, to przekazywałam go na konto ZFŚS. Nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło? Pozdrawiam
Pomóżcie mi rozliczyc podatek od świadczeń ZFSS w przypdaku gdy pracownik otrzymał:
1. środki pieniężne na święta - 500,00
2. wczasy pod gruszą (brutto) - 1.200,00
3. dofinans.do koloni dla dziecka - 700,00
4. karnet na basen - 300,00
5. paczka dla dziecka (będzie) - 40,00
Jaka będzie kwota podatku i od których świadczeń ją liczymy?
Pozdrawiam
A czy zorganizowana wycieczka, w której uczestniczą pracownicy i całkowty koszt pokryty jest z funduszu łapie się do zwolnionej kwoty 380 zł, czy jest całkowicie opodatkowana. Wyczytałam gdzieś, że wypoczynek pracownika jest całkowicie opodatkowany.
Sorki, zagalopowałam się - dofinansowanie wypoczynku jest zwolnione do 380 zł, ale jeszcze dwa pytania:
1. Na fakturze mam pozycję \"Organizacja wycieczki turystyczno-rekreacyjnej\" - czy to tez się łapie jako wypoczynek pracownika?
2. Czy wypłacone świadczenia, w tym talony, które normalnie są w pełni opodatkowane, wypłacone emerytowi są zwolnione całkowicie z opodatkowania? Znalazłam w dokumentacji wykaz emeryta (jedna osoba), który otrzymał talon i dofinansowanie do wypoczynku i podatek został wykazany w kwocie 0 zł, kwota 380 zł tez została przekroczona.
I tak na marginesie - DZIĘKI PIĘKNE ZA POMOC, ZACZYNAM POWOLI ROZGRYZAĆ W KOŃCU TEN FUNDUSZ.
ze zwolnienia korzystają kolonie czyli 700 bez podatku
pozostałe 500+1200+300+40=2040-380=1660*18%=299 podatek
a tak na marginesie wysokie macie świadczenia