Zgłoszenie do BIG
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+, kierowanie dzieci do placówek, świadczenie dla posiadaczy Karty Polaka, windykacja, cudzoziemcy, repatrianci
- Kontakt:
Zgłoszenie do BIG
Bardzo proszę o informację na temat wprowadzania dłużników do biur informacji gospodarczej, jak ta sprawa wygląda w waszych PCPRach.Czy przy pierwszym zgłoszeniu rodzica (dłużnika) do BIG wpisujecie całą kwotę zaległości (również te bieżące np. sprzed miesiąca czy dwóch) czy tylko te za okres dłuższy niż 12 miesięcy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
Re: Zgłoszenie do BIG
Byłam w podobnej sytuacji jakiś czas temu jako młody pracownik PCPR. Nie wiem dlaczego nikt nie chce się wypowiadać w kwestii dłużników i BIG, ale oczywiście wiem, że temat nie jest prosty:) Dzwoniąc po różnych PCPRach i googlując informacje na ten temat, wypracowałam sobie sama pewną praktykę, niestety nie wiem do końca czy prawidłową. Wykaz biur do których trzeba zgłaszać dłużników znajduje się na stronie Ministerstwa Rozwoju i Technologii, w chwili obecnej jest ich 5 (ostatnio jedno z biur zakończyło swoją działalność). Do każdego z tych biur inaczej się wprowadza osoby, poprostu podczas wprowadzania pierwszej osoby w danym biurze metodą prób i błędów zapisywałam sobie wszystko na kartce. W dwóch przypadkach miałam problem wydawało mi się nie do przejścia, ale konsultanci w tych biurach okazywali się bardzo pomocni:) Kwoty zadłużenia wpisuję całe do chwili obecnej i oczywiście przeliczam odsetki ustawowe przy czym bardzo pomocne są kalkulatory internetowe - polecam na stronie gofin. Dobrze jest również robić sobie zrzuty ekranu czy też wydruki osób wprowadzonych czy modyfikowanych, żeby w przypadku kontroli móc udowodnić że dana osoba figurowała w BIG, a to z takiego powodu że niektóre BIG interpretują opłatę za pobyt dziecka w pieczy jako zadłużenie alimentacyjne, natomiast we wrześniu 2019 r. weszły w życie przepisy które nakazują BIGom usuwać informacje gospodarcze "nie później niż po upływie 6 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne(...)". Chodzi o to, że BIGi nie prowadzą żadnego archiwum, a ja się kiedyś zdziwiłam, że samowolnie usunęli mi kilka osób właśnie ze względu na upływ 6 lat.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+, kierowanie dzieci do placówek, świadczenie dla posiadaczy Karty Polaka, windykacja, cudzoziemcy, repatrianci
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za tak istotne informacje:) Mam jeszcze pytankodelawi pisze: 09 lut 2022, 16:12 Byłam w podobnej sytuacji jakiś czas temu jako młody pracownik PCPR. Nie wiem dlaczego nikt nie chce się wypowiadać w kwestii dłużników i BIG, ale oczywiście wiem, że temat nie jest prosty:) Dzwoniąc po różnych PCPRach i googlując informacje na ten temat, wypracowałam sobie sama pewną praktykę, niestety nie wiem do końca czy prawidłową. Wykaz biur do których trzeba zgłaszać dłużników znajduje się na stronie Ministerstwa Rozwoju i Technologii, w chwili obecnej jest ich 5 (ostatnio jedno z biur zakończyło swoją działalność). Do każdego z tych biur inaczej się wprowadza osoby, poprostu podczas wprowadzania pierwszej osoby w danym biurze metodą prób i błędów zapisywałam sobie wszystko na kartce. W dwóch przypadkach miałam problem wydawało mi się nie do przejścia, ale konsultanci w tych biurach okazywali się bardzo pomocni:) Kwoty zadłużenia wpisuję całe do chwili obecnej i oczywiście przeliczam odsetki ustawowe przy czym bardzo pomocne są kalkulatory internetowe - polecam na stronie gofin. Dobrze jest również robić sobie zrzuty ekranu czy też wydruki osób wprowadzonych czy modyfikowanych, żeby w przypadku kontroli móc udowodnić że dana osoba figurowała w BIG, a to z takiego powodu że niektóre BIG interpretują opłatę za pobyt dziecka w pieczy jako zadłużenie alimentacyjne, natomiast we wrześniu 2019 r. weszły w życie przepisy które nakazują BIGom usuwać informacje gospodarcze "nie później niż po upływie 6 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne(...)". Chodzi o to, że BIGi nie prowadzą żadnego archiwum, a ja się kiedyś zdziwiłam, że samowolnie usunęli mi kilka osób właśnie ze względu na upływ 6 lat.
Jak często robisz aktualizację danych w BIG? Co miesiąc dopisujesz nową kwotę zobowiązania?
Co wpisujesz w dacie powstania zaległości, a co w dacie wymagalności zobowiązania?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: piecza zastępcza
- Kontakt:
Witam 
Mam problem z wprowadzeniem danych do BIG InfoMonitor S.A. Czy ktoś ma podobnie, albo powie mi o co chodzi. W zeszłym miesiącu wszystko działało jak trzeba, a w tym po zalogowaniu nie jestem w stanie w nic wejść i nic zrobić.

Mam problem z wprowadzeniem danych do BIG InfoMonitor S.A. Czy ktoś ma podobnie, albo powie mi o co chodzi. W zeszłym miesiącu wszystko działało jak trzeba, a w tym po zalogowaniu nie jestem w stanie w nic wejść i nic zrobić.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PZ
- Kontakt:
Cześć,
wprowadzacie dane do BIG z upoważnienia Starosty jako pracownicy PCPR czy na jakiej zasadzie?
Pozdrawiam
wprowadzacie dane do BIG z upoważnienia Starosty jako pracownicy PCPR czy na jakiej zasadzie?
Pozdrawiam

Oprócz Zgłoszenie do BIG - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Ewidencja małoletnich... konfikt zbrojny
naliczanie odsetek ustawowych
Nowości dla PCPRów ...
??? odbiór dziecka spoza powiatu ???
Nowe kwoty świadczeń od 01.06
Tekst jednolity ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
Alimenty na dziecko w pieczy
rodzina zastępcza za granicą
opiekun prawny
Aplikacja dla Instytucjonalnej Pieczy Zastępczej
świadczenia na podstawie ustawy o pomocy społecznej
Przepustka do domu rodzinnego
Jednolity Rzeczowy Wykaz Akt w PCPR
Usługi telekomunikacyjne
odpłatność za pobyt dziecka w rodzinie zastęczej
Urlopowanie dziecka z rodziny zawodowej a świadczenia.