zgłoszenie wierzytelności do Sądu

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Zaliczka
Stażysta
Zajmuję się: AR
Kontakt:

zgłoszenie wierzytelności do Sądu

Post autor: Zaliczka »

Dłużnik już chwilę temu ogłosił upadłość konsumencką, dziś zadzwonił do mnie syndyk żeby wysłać do Sądu zgłoszenie wierzytelności bo na dniach ma się odbyć końcowa rozprawa. robiliście coś takiego?
Zaliczka
Stażysta
Zajmuję się: AR
Kontakt:

Re: zgłoszenie wierzytelności do Sądu

Post autor: Zaliczka »

Pomóżcie, muszę to zrobić na wczoraj
kaffi
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kaffi »

Witam. Tak robisz zgłoszenie do Sądu :) napisz do mnie pw lub e-mail [email protected]
Katka2530
Praktykant
Zajmuję się: FA ŚW
Kontakt:

Post autor: Katka2530 »

podpinam sie , słuchajcie ja robiłam tylko przyłaczenie do egzekucji do syndyka ale nie wiem tak naprawde czy to starczy bo tez po raz pierwszy mam do czynienia z syndykiem. Ktos może podpowie czy robi się cos takiego jak zgłoszenie wierzytelności i jak to wyglada ...moze ktos ma jakis wzór
kaffi
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kaffi »

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/w ... dlosciowym

Tu są wzory. Jeśli chodzi o zgłoszenie wierzytelności to ten po 04.03.2020r.

Do syndyka przesyłamy oryginał zgłoszenia plus odpis. Kategorie zaspokajania ujęte są w art. 342 ustawy prawo upadłościowe ale alimenty są w kategorii 1 natomiast odsetki chyba w 3.

DO zgłoszenia należy dołączyć upoważnienie / pełnomocnictwo osoby podpisującej zgłoszenie (u nas zazwyczaj syndycy chcą poświadczonego za zgodność przez notariusza ale można zadzwonić zapytać) oraz decyzje, z których wynika zadłużenie (my dajemy decyzje przyznające FA - też ustalamy telefonicznie z syndykiem czy może być za zgodność czy notarialnie).

Ja do zgłoszenia jeszcze dołączam pismo, w którym zaznaczam, że zgodnie z art. 491 indeks 21 ust. 2 zobowiązania alimentacyjne nie podlegają umorzeniu.
ODPOWIEDZ