zgon świadczeniobiorcy zasiłku pielęgnacyjnego nastąpił 25 lutego, wypłaty świadczeń 26 lutego. Osoba została ujęta do wypłaty. Rodzina poinformowała nas o zgonie 28 lutego.
Od kiedy wygasić decyzję:
1)od 25 lutego
2)od 01 marca
jak dowiedzieliśmy sie o zgonie po wypłacie świadczeń to uchylamy od 1 dnia następnego miesiąca, a jak przed wypłatą to od dnia zgonu i wypłata nie idzie
jak osoba miała kogoś upoważnione do odbioru to na 100% osoba upowazniona zgłosi sie po te pieniądze a nas poinformuje o zgonie po wypłacie to od kogo mam żądać zwrotu??????????
Zdaniem ministerstwa jesli osoba zmarła przed wypłatą a my dowiedzieliśmy sie o tym po wypłacie świadczeń rodzinnych i osoba upoważniona je pobrała to nie nalezy żądac zwrotu. Pnieważ zasiłek piel. jest świadczeniem nie podzielnym i jeśli przysługuje chociaż za jeden dzień w miesiącu toprzysługuje za ten miesiąc w pełnej wysokości i nalezy wypłacic
chciałam się jeszcze raz dopytać od kiedy mam zrobić wygaśnięcie decyzji, a nie czy przysługuje sie czy nie- każdy niech robi jak uważa. Przyjdzie Kontrola to nas sprawdzi.
decyzja wygasla z chwila zgonu, zadnej innej juz nie wydajesz, wpinasz akt zgonu do teczki i finito, jesli zrobisz \"decyzje\" wygaszajaca to to tez nie bedzie decyzja tylko notatka udajaca decyzje
wygaszasz z dniem zgonu, a tak wogóle to nie powinnaś nic robic z decyzją bo świadczeniobiorca nie żyje i nie masz komu doręczyć decyzji, KISI - elmer ma racje nie możesz wypłacić już pieniędzy