zgon członka rodziny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 paź 2014, 12:37

5-osobowa rodzina złożyła wniosek o DM. Nie wydałam jeszcze decyzji (pozostało dość dużo czasu) i okazało się, że zmarł "współwnioskodawca" (bo żona z mężem razem złożyła). Jak rozwiązać ten problem? Żona ma złożyć oświadczenie, że wycofuje wniosek i ma złożyć jeszcze raz już bez męża czy jest jeszcze inne rozwiązanie?
Asia4

Napisano: 21 paź 2014, 8:34

Zostawić ten wniosek i wydać (szybko) decyzję. Tu można nawet wyrazić zdziwienie, że jeszcze nie wydana.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2014, 9:26

Bo czekam na wywiad od pracownika socjalnego (bo wniosek złożony po raz pierwszy, więc wywiad do DM musi być)
Asia4

Napisano: 21 paź 2014, 14:21

A to na jakiej podstawie pracownik socjalny robi wywiady do DM ???
Hera

Napisano: 21 paź 2014, 15:19

ma upoważnienie od wójta, że może do dm robić wywiady
Asia4

Napisano: 21 paź 2014, 19:27

Wniosek ani pierwszy ani kolejny nie prowokuje obowiązku wywiadu, to zwyczaj gminy. Równie dobrze decyzję można wydać zaraz po złożeniu, nieprawdaż? Można sobie wyobrazić, że w takiej samej sytuacji dodatek w innej gminie już byłby przyznany. Jeśli dana gmina czeka (na cokolwiek), to z własnej woli i na własne ryzyko, zaś negatywne skutki nie mogą obciążać wnioskodawcy, nie może to mieć wpływu na jego prawa. Z takiego rozumowania wychodzi mi dodatek, zaś moje zdziwienie wyrażone we wcześniejszym poście należy rozumieć jako zabieg retoryczny, a nie ponaglanie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 11:02

Spoko PCW :) . Dzięki
Asia4

Napisano: 24 paź 2014, 9:46

Dlaczega wniosek jest na 2 wnioskodawcow, jeśli we wzorze wniosku figuruje "wnioskodawca"? Jeśli 2, 3 lub więcej osób ma tytuł przwny to i tak przyjmuję 1 wnioskodawcę!!!
BooBoo

Napisano: 24 paź 2014, 19:30

No, a co zrobić, gdy nie widząc wnioskodawców pracownik dostanie wniosek podpisany przez dwie, trzy, może więcej osób? Odrzucić jako niepoprawny??? Założę się o każdy (prawie) pieniądz, że żadne SKO ani żaden sąd na trzeźwo by nie poparli takiego czegoś, więc trzeba uznać i pomyśleć jak z tym żyć. Ja doprawdy nie widzę problemu.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2014, 15:14

a co w sytuacji gdy śmierć jednego z członków gospodarstwa domowego wpływa nie korzystnie dla wnioskodawcy tj. wychodzi odmowa z powodu metrażu mieszkania
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x