Otrzymałam od Komornika Sądowego postanowienie dotyczące zawieszenia postępowania na podstawie art. 819 kcp w związku ze śmiercią dłużnika. Proszę o pomoc co dalej z tym robić. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Pierwsza moja tak sytuacja i powiem tak, że poprzedniczka wygasiła należności jak miała pismo od Komornika o umorzeniu zgodnie z 823 kpc. Znalazłam też zawieszenie postępowania zgodnie z 819 kpc, ale tu należności nie są wygaszone. Szczerze zgłupiałam i potrzebuję pomocy - krok po kroku. Z góry dziękuję za pomoc.
pytanie ,jeżeli dłuznik miał majątek , i komornik by dokonał zajecia masy spadkowej, to gdyby to spieniężł,czy oddał by nam zaległośc FA zmarłego dłuznika?
Czy mam dosłownie przyjąć Art. 28 ust. 3, że należności po śmierci wygasają? I po prostu wygadać je w programie ? Bardzo proszę o pomoc raz jeszcze i cierpliwość;)
dlatego zadałam to pytanie, czy czekanie rok coś zmieni w kwestii wygaszenia nalezności dłuznika?
może proszę jeszcze kogos bardziej znającego przepisy cywilne może sie jeszcze wypowie aby rozwiać wątpliwości, ale ja uważam , że można robić wygaszenie jak jest akt zgonu,