Zgon dziecka a zasiłek i dodatki oraz rodzicielski - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 kwie 2016, 12:01

W dniu złożenia wniosku nastąpił zgon dziecka urodzonego tydzień wcześniej. Wnioskowano o becikowe (tu należy się bez wątpliwości) zasiłek rodzinny i dodatki z tytułu urodzenia dziecka i wielodzietności (było to 3 dziecko) oraz o świadczenie rodzicielskie. Wydaje mi się że zasadne jest aby przyznać powyższe świadczenia za ten miesiąc a rodzicielski wypłacić z niepełny miesiąc do dnia zgonu włącznie.
Prosze o sugestie
lutek107

Napisano: 22 kwie 2016, 13:16

Wiem, że temat trudny ale postaram się wytłumaczyć mój sposób interpretacji prawa biorąc pod uwagę tą sprawę. W momencie składania wniosku o zasiłek rodzinny zasadnym było wpisanie dziecka do składu rodziny gdyż dziecko jeszcze żyło. Zasiłek rodzinny jak i dodatki są niepodzielne. Dziecko zmarło w nocy tego samego dnia. Natomiast zapisy ustawy dotyczące świadczenia rodzicielskiego nie rozstrzygają kwestii zgonu dziecka. W typ przypadku należy przyjąć, że opieka sprawowana była do dnia zgonu i ewentualne przyznanie świadczenia na dłuższy okres jest bezprzedmiotowe.
lutek107

Napisano: 22 kwie 2016, 13:24

przy opiekuńczych gdy zmarło się niepełnosprawnemu po złożeniu wniosku a przed wydaniem decyzji to sądy wskazywały, że prawidlowe jest przyznanie do dnia zgonu więc z rodzicielskim bym zrobił analogicznie
rodzinne bym raczej umorzył, tak mi coś podpowiada ale nie mam 100% przekonania
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 kwie 2016, 20:43

Według mnie rodzinne się należy za miesiąc, w którym złożono wniosek. Zasiłek z dodatkami jest niepodzielny, a dziecko tydzień tego miesiąca żyło i rodzic musiał ponosić wydatki na jego utrzymanie.
Tom. - myślę, że umorzenie musiałoby nastąpić przy śmierci strony (bezprzedmiotowość podmiotowa), a w przypadku śmierci dziecka to raczej nie zadziała.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem