Zgon os. wymag. opieki przez wywiadem - SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 13 gru 2016, 10:21

Dla paru groszy robić takie micyje?
To ta osoba zmarła z zaniedbania, że opieka była nie sprawowana?
I czy wywiad jest podstawa prawną do przyznania świadczenia, że bez niego juz nie można? I który to punkt mówi, że brak wywiadu, kiedy termin jego przeprowadzenia zalezny jest od ośrodka, skutkuje nieprzyznaniem świadczenia?
Jeszcze trochę to moze wymyslicie, że jak osoba niepełnosprawna nie jest w stanie potwierdzić sprawowania nad nią opieki, to tez opiekuńczego nie przyznacie.
m&m

Napisano: 13 gru 2016, 10:34

m&m dawno nie było twoich dziwnych teorii...
"czy wywiad jest podstawa prawną do przyznania świadczenia, że bez niego juz nie można?"

tak, nie można bez wywiadu przyznać:
art. 23 ust. 4e. Ustalając prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, organ właściwy zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu weryfikacji okoliczności dotyczących sprawowania opieki, o której mowa w art. 16a ust. 1.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 10:56

Ale wskaz mi przepis, który mówi, ze brak przeprowadzonego wywiadu stanowi negatywną przesłankę do przyznania świadczenia. A jak wiadomo co nie jest zakazane jest dozwolone.
Termin przeprowadzenia wywiadu uzalezniony jest od ośrodka i to nie wina ludzi, że nie zdażył go przeprowadzic albo ociąga sie z przeprowadzeniem takiego wywiadu. W końcu w swiadczeniach opiekuńczych mamy do czynienia z ludzmi chorymi, a wiec z taka osoba każdego dnia, w kazdej godzinie dnia moze sie coś stać.
m&m

Napisano: 13 gru 2016, 11:10

Pracownik socjalny zawsze zasłania się tym, że ma 14 dni roboczych na przeprowadzenie wywiadu - i pośpieszanie lub co gorsza ciągłe kłótnie o to z nimi już mi się znudziły.
Negatywną przesłanką tym wypadku jest fakt, że nie ma zbytnio możliwości potwierdzenia tego faktu, osoba nie żyje.
A gdyby teoretycznie założyć, że: wiadomym było dla wnioskodawcy, że ze względu na chorobę rodzica, niedługo on umrze i mimo wszystko bez żadnej opieki lub nawet przebywania wraz z rodzicem choć raz w tygodniu syn/córka składa wniosek o SZO? Gdyby rodzic żył potwierdzić by mógł, że nie ma żadnej opieki.
Wtedy też należy przyznać "bo tak"?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 13 gru 2016, 12:09

Elmer pisze:a masz uregulowane w SZO z kim się robi wywiad?
Wywiad przeprowadza się z wnioskodawcą.
Tyle że wywiad środowiskowy to nie wywiad prasowy, który mozna sobie zrobic w mieszkaniu wnioskodawcy przy kawie albo w urzedzie przy biurku.
W formularzu jest rubryczka na wnioski i ustalenia pracownika socjalnego i po coś ona tam jest.
Co niby ustali pracownik takim wywiadem jak juz nie zyje osoba wymagająca opieki?
- Sprawował pan opieke na babcią?
- Tak, gotowałem, karmiłem i paliłem w piecu.
- A na co zmarła babcia?
- Z niedozywienia i wychłodzenia organizmu.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 12:18

heiland pisze:Nie wiem czy dobrze ale myślę nad następującym załatwieniem tej sprawy tj. odmowa i oczywiście odwołanie do SKO.
No to próbuj. Obstawiam, że dostaniesz zwrot do ponownego rozpatrzenia z zarzutem, iż nie zgromadziłeś wystarczającego materiału dowodowego. I tu kolegium poleci Ci pieknie art. 75 kpa, co możesz dopuścić jako materiał dowodowy. No chyba, ze odpiszesz tak jak mówi Elmer, ze nie ma podstawy prawnej do zbierania innych dowodów.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 12:19

Tak, tylko w tym sęk, że jakby babcia zmarła z niedożywienia i wyziębienia organizmu, to taki opiekun miałby prokuratora na karku.Dlaczego do tego doprowadził.
m&m

Napisano: 13 gru 2016, 12:31

heiland pisze:Pracownik socjalny zawsze zasłania się tym, że ma 14 dni roboczych na przeprowadzenie wywiadu - i pośpieszanie lub co gorsza ciągłe kłótnie o to z nimi już mi się znudziły.
Negatywną przesłanką tym wypadku jest fakt, że nie ma zbytnio możliwości potwierdzenia tego faktu, osoba nie żyje.
A gdyby teoretycznie założyć, że: wiadomym było dla wnioskodawcy, że ze względu na chorobę rodzica, niedługo on umrze i mimo wszystko bez żadnej opieki lub nawet przebywania wraz z rodzicem choć raz w tygodniu syn/córka składa wniosek o SZO? Gdyby rodzic żył potwierdzić by mógł, że nie ma żadnej opieki.
Wtedy też należy przyznać "bo tak"?
Naprawdę taki jestes pewien, że kazda osoba wymagająca opieki jest w stanie potwierdzic fakt sprawowania opieki nad nią?
A co będzie jesli podczas wywiadu osoba całkowicie niesamodzielna wymagająca opieki na zadawane pytania nie odpowie nic albo powie, ze jest zdrowa, nic jej nie dolega, jest głodna, bo nie dają jej jeść, a jeszcze do tego ją biją? Nie przyznasz swiadczenia?
Na tydzien bez opieki to mozna zostawic ale osobę samodzielną, która da sobie radę sama bez opiekuna, ale nie osobę całkowicie zależną, bo taka osoba pozostawiona sama sobie pewnie tygodnia nie była by w stanie przeżyc.
Przypadek sprzed kilku lat z Lublina, gdzie facet pozostawił babkę przywiązaną do krzesła i wyjechał bodajze na dwa dni. Po jego powrocie babka już nie żyła.
m&m

Napisano: 13 gru 2016, 13:23

Ok, po rozmowach i debatach ustaliliśmy (nie chciałem żeby było jedynie na mnie)...
... że skieruję wniosek z osobą sprawującą opiekę. Jeśli będzie opieka to przyznam...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 13 gru 2016, 13:43

a moze tak oświadczonie złozone pod odpowiedzialnością karną.
Mamusie do samotnego mogą takim udawadniac, ze nie zamieszkują wspólnie z ojcem dziecka, to dlaczego opiekun nie może , że sprawował opieke.
m&m

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x