zgon osoby uprawnionej do ŚP-pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 lut 2016, 15:39

Matka, która miała ŚP nad córką zmarła w dniu 19.09 (przed wypłatami) więc za wrzesień uchyliliśmy wypłatę (decyzję) Do odbioru w banku upoważniony był mąż zmarłej, który wystosował pismo do nas o wypłatę należnego za wrzesień ŚP. Odpisaliśmy mu że nie ma wypłaty bo nie ma osoby uprawnionej it. Odwołał się od tego do sko. SKO wydało postanowienie, że nie dopuszcza odwołania, bo nie było decyzji od której mógł się odwołać i jednocześnie "nakazuje wypłacić" świadczenie za 19 dni września tj, do dnia zgonu
Komu mam wypłacić jeśli już? Na kogo listę zrobić? jego upoważnienie do odbioru wygasło z dniem zgonu żony.
Jak wy byście postąpili? Odwołać się do Sądu czy co zrobić???
jagoda3

Napisano: 15 lut 2016, 15:50

jagoda3 pisze:SKO wydało postanowienie, że nie dopuszcza odwołania, bo nie było decyzji od której mógł się odwołać i jednocześnie "nakazuje wypłacić" świadczenie za 19 dni września tj, do dnia zgonu
:o to jakieś nowe kompetencje sobie SKO przyznało :lol:
prawidłowo powinno to wyglądać w ten sposób, że kasa za te 19 dni powinna trafić do depozytu a po ustaleniu spadkobierców im wypłacona
ale nie słyszałem, żeby ktoś się w to bawił...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 lut 2016, 16:00

ja rozumiem że Pani przez 19 dni jeszcze się dzieckiem opiekowała ale to nie jest podstawą aby wypłacić świadczenia zmarłej osobie tym bardziej mężowi który nie jest stroną w postępowaniu
gosc1234

Napisano: 15 lut 2016, 16:04

No właśnie też stoimy na takim stanowisku, tym bardziej że świadczenia rodzinne nie podlegają spadkowi. Tylko pytanie jak do tego podejść teraz?
jagoda3

Napisano: 15 lut 2016, 16:06

A co SKO napisało w tym postanowieniu- jakąś podstawę prawna dali???
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x