zgon osoby wymagającej opieki
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zgon osoby wymagającej opieki
Osoba pobierała świadczenie pielęgnacyjne na osobę dorosłą. Osoba ta zmarła 10.01.24. Osoba wymagająca opieki pobierała również u nas zasiłek pielęgnacyjny. Zgodnie z nowym zapisem ustawy, świadczenie to możemy płacić do końca lutego 2024 r.
1. czy już zmienić powinnam decyzję na SP i ustalić prawo do świadczenia pielęgnacyjnego do 29.02.2024 r., czy dopiero pod koniec lutego? Jak to zrobić od strony papierkowej?
2. co ze składkami, nie mogę się doszukać - wydaje mi się że gdzieś mi przed oczami pojawiło się co ze składkami, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Czy ktoś może mnie oświecić? Osoba sprawująca opiekę miała odprowadzane składki i społeczne i zdrowotne.
3. co z zasiłkiem pielęgnacyjnym? Jest niepodzielny, konto to samo ale dziwnie że świadczenie pielęgnacyjne płaciłam a zasiłek już teraz wstrzymam.
1. czy już zmienić powinnam decyzję na SP i ustalić prawo do świadczenia pielęgnacyjnego do 29.02.2024 r., czy dopiero pod koniec lutego? Jak to zrobić od strony papierkowej?
2. co ze składkami, nie mogę się doszukać - wydaje mi się że gdzieś mi przed oczami pojawiło się co ze składkami, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Czy ktoś może mnie oświecić? Osoba sprawująca opiekę miała odprowadzane składki i społeczne i zdrowotne.
3. co z zasiłkiem pielęgnacyjnym? Jest niepodzielny, konto to samo ale dziwnie że świadczenie pielęgnacyjne płaciłam a zasiłek już teraz wstrzymam.

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zgon osoby wymagającej opieki
ktoś pomoże?

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
zasiłek pielęgnacyjny nie płacisz bo nie masz komu - to, że opiekun brał fizycznie to nie zmienia faktu, że osoba której zasiłek się należy nie żyje i nie wypłacasz
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Tylko co w kwsestji składek osoba nie żyje a opiekun może jeszcze pobierać świadczenie pielęgnacyjne do końca lutego. Moim zdaniem skoro płacimy mu świadczenie to też składki społeczne do końca lutego a z dniem 1 marca osobę bym już wyrejestrowala. Jakie jest wasze zdanie?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
przecież na społeczne masz przepis, że nie płacimy od tego dopełnienia do 2 miesięcy....
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
też mam taki przypadek więc jak to formalnie zrobić, osobie płacimy świadczenie pielęgnacyjne ale kiedy wydać decyzję uchylającą?? czy może zmieniającą że wypłata do końca lutego bez opłacania składek społecznych (płaciliśmy Krus za nią więc teraz już nie będziemy więc osoba musi to zgłosić do KRUSu więc jakaś decyzja by się jej przydała żeby z nią pojechać
). Jak to zrobić ma ktoś pomysł

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
u nas będzie zmieniająca
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
my wcześniej do 31.12.2023 roku uchylaliśmy osobie prawo do świadczenia w przypadku zgonu osoby wymagającej opieki
od 01.01.2024 też będziemy w takich przypadkach uchylać świadczenie (po określonym terminie do którego świadczenie przysługuje), moim zdaniem zmiana decyzji wiąże się z jakąś modyfikacją jej treści, natomiast decyzja uchylająca dotyczy spraw, które chcemy "wyeliminować" z obrotu prawnego
od 01.01.2024 też będziemy w takich przypadkach uchylać świadczenie (po określonym terminie do którego świadczenie przysługuje), moim zdaniem zmiana decyzji wiąże się z jakąś modyfikacją jej treści, natomiast decyzja uchylająca dotyczy spraw, które chcemy "wyeliminować" z obrotu prawnego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik
- Kontakt:
no właśnie mam plan tak jak Tom zmienić w ten sposób że... zachowuje prawo do np.29 lutego jak zgon w styczniu br jakoś nie pasuje mi uchylić od..., w ustawie jest chyba zapis zachowuje prawo i w tym przypadku sformułowanie ...zachowuje prawo lepiej
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja zmieniłam po prostu decyzję w części dotyczącej okresu przyznania i ustaliłam prawo do 29.02.2024

Oprócz zgon osoby wymagającej opieki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZBIORY CENTRALNE Ostrzeżenia
Świadczenie pielęgnacyjne nowe
Świadczenie pielęgnacyjne
od kiedy uchylić śp
WŁAŚCIWOŚĆ MIEJSCOWA W PRZYPADKU NIEPEŁNOLETNIEJ WNIOSKUJĄCEJ
WYSOKOŚC SKŁADEK OD PODWYŻSZONEGO ŚP
składki ZUS od podwójnego św. pielegnacyjnego
gospodarstwo rolne nabyte w 2022 r.
Świadczenie pielęgnacyjne
Podstawa prawna do DEC ZM ZP - przedłużenie orzeczeń
nowe śp a rolnik