zgon pobierającego zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 14 lut 2018, 9:03

Nie rozumiem w czym jest problem. Napisałam pismo, że proszę o zwrot kasy lub wskazanie osoby wypłacającej to odpowiedzieli, że było to konto wspólne i zwrócić nie mogą. Napisałam więc wniosek o udostępnienie danych współposiadacza rachunku, to zasłonili się tajemnicą bankową i koniec....
Zocha1
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 10:09
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 14 lut 2018, 10:32

bądź złośliwa i wezwij osobę, która się pod tym podpisała do osobistego stawiennictwa:
art. 50 i 54 kpa pod karą grzywny: art. 88 kpa. Jak odmówi stawiennictwa lub złożenia zeznań to nakładasz grzywnę.
Niech oni się potem odwołują i kopią z tym.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 10:46

To jest dramat, bo banki zasłaniając się tajemnicą bankową, powołują się na orzeczenie TK z przed kilku lat dotyczące świadczeń emerytalnych, ja im próbowałem wyklarować, że przepis do ustawy o ŚR wszedł kilka lat później i że świadczenia rodzinne to nie są świadczenia emerytalne wypłacane na podstawie ustawy o emeryturach etc., ale olewka totalna. Prokuratura poprosiła o kwity po dwóch miesiącach od zawiadomienia, po kolejnych dwóch odesłała te kwity - do tej pory cisza, prawdopodobnie mają to gdzieś. Jak mi się będzie wiosną nudzić, to pokseruję całą dokumentację i wyślę do ministerstwa z prośbą o konsultacje - w moim przypadku chodzi o ponad 8 tysięcy złotych. Być może po prostu bank musi swoje zarobić, a jak wiemy banksterka jest u nas ponad prawem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 11:44

jaką dałeś podstawę do wniosku do prokuratury?

Ja bym im przywalił grzywnę....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 11:54

Napisałem wniosek o włączenie prokuratury do postępowania na podstawie art. 183 KPA i opisałem sprawę w piśmie. W najgorszym przypadku liczyłem, że bank na żądanie prokuratury przynajmniej poda dane współwłaściciela konta.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 12:04

a próbowałeś przywalić osobie, która się podpisała pod pismem przywalić grzywnę?
KPA:
Art. 88. § 1. Kto, będąc obowiązany do osobistego stawienia się (art. 51), mimo prawidłowego wezwania nie stawił się bez uzasadnionej przyczyny jako świadek lub biegły albo bezzasadnie odmówił złożenia zeznania, wydania opinii, okazania przedmiotu oględzin albo udziału w innej czynności urzędowej, może być ukarany przez organ przeprowadzający dowód grzywną do 50 zł, a w razie ponownego niezastosowania się do wezwania - grzywną do 200 zł. Na postanowienie o ukaraniu grzywną służy zażalenie.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 12:08

Iks jak zakończyła się sprawa z udziałem prokuratury?
Zocha1
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 10:09
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 14 lut 2018, 12:16

Poprosili o akta sprawy "do służbowego wykorzystania", wysłałem, po paru miesiącach zwrócili z pisemkiem "prokuratura zwraca akta po służbowym wykorzystaniu" - to było zdaje się w listopadzie zeszłego roku. Od tej pory cisza.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2018, 19:43

Mam do was pytanie oczywiscei sytuacja podobna ze zmarla osoba jakis czas temu a teraz jest dopiero ta informacja. Zglosila sie corka zmarlego, przedstawila akt zgonu i wspomniala ze pieniadze wplywaly na jej konto. Ok wiem 1 krok wygaszenie. Teraz 2 krok czy ja moge odrazu jej zrobic decyzje o NP? Czy musze najpierw przeprowadzic cala procedure tj. Napisac wniosek do banku o zwrot, gdy oni odpisza ze to ona kase wyplacala itd to dopiero jej zrobic dec o NP?
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 03 lip 2018, 10:40

zochi pisze:Mam do was pytanie oczywiscei sytuacja podobna ze zmarla osoba jakis czas temu a teraz jest dopiero ta informacja. Zglosila sie corka zmarlego, przedstawila akt zgonu i wspomniala ze pieniadze wplywaly na jej konto. Ok wiem 1 krok wygaszenie. Teraz 2 krok czy ja moge odrazu jej zrobic decyzje o NP? Czy musze najpierw przeprowadzic cala procedure tj. Napisac wniosek do banku o zwrot, gdy oni odpisza ze to ona kase wyplacala itd to dopiero jej zrobic dec o NP?
jeżeli ona przychodzi i dobrowolnie informuje, że to ona wybierała te pieniądze to ja bym chyba poprosiła o oświadczenie pod odpowiedzialnością karną wraz z jej danymi z informacją, że ona pobierała ten zasiłek i zobowiązuje się do zwrotu.
Justice
Praktykant
Od: 04 lip 2017, 13:53
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x