ZGON PODOPIECZNEGO A ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 gru 2021, 9:05

WITAM
Mam pana , który pobiera świadczenie pielęgnacyjne opiekując się niepełnosprawnym ojcem. Ojciec zmarł 26.12.2021, a wypłata już poszła. Za dni 27.12-31.12 robię nienależnie pobrane, a co z składką zdrowotną? Też musimy zrobić korektę i wyrejestrować. Na jakiej podstawie to robicie? Czy do wyrejestrowania potrzebna jest decyzja uchylająca czy mogę kadrowej dać sam akt zgonu i może na tej podstawie wyrejestruje z ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych? Chodzi o to aby ten Pan mógł sobie w Urzędzie Pracy załatwić ubezpieczenie żeby w razie problemów zdrowotnych mógł skorzystać z lekarza...
Ja2018
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 14:11
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze

Napisano: 28 gru 2021, 10:11

wyrejestrowanie od 27.12.2021
czy zwrot to odp tak opinii jest wiele, a temat wielokrotnie był poruszany
ale jeśli zażądasz zwrotu no to zmienia się podstawa do obliczenia składki więc korekta - do urzędu pracy - naszego - wystawiam zaświadczenie, że od dnia tego i tego Pan ten i ten nie pobiera śp w związku ze śmiercią osoby nad którą sprawował opiekę i na tej podstawie go rejestrują
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 28 gru 2021, 12:08

A po co piszesz takie zaświadczenie... klient dostaje decyzję uchylającą i takową powinien okazać w PUP przy rejestracji.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 gru 2021, 17:54

No właśnie dopiero zrobiłam wszczęcie postępowania, więc zanim wydam decyzję uchylająca to minie trochę czasu. Nie chce żeby facet był bez ubezpieczenia i on idzie z tym ZWUA do urzędu pracy żeby nie miał przerwy w składkach
Ja2018
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 14:11
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze

Napisano: 29 gru 2021, 9:27

Pomimo ustania ubezpieczenia osoba może jeszcze przez miesiąc z niego korzystać. To jest czas na załatwienie formalności związanych ze zmianą płatnika składek.
Więc pośpiech jest absolutnie zbędny.

Żeby nie tracić czasu i nie robić wszczęcia postępowania jak osoba zgłasza Ci zgon podopiecznego weź oświadczenie/wniosek/zgodę na uchylenie decyzji w związku z zaprzestaniem opieki. Wydasz wtedy decyzję "od ręki".
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x