Śp i odwołanie od orzeczenia do sądu pracy - śp płacimy czy nie ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 28 gru 2021, 8:33

Ojciec pobiera śp, upływa termin orzeczenia a nowe orzeczenie ( brak pkt. 7czy 8), odwołanie do WZdsON, znów ( Brak pkt. 7 czy 8 ).
Oczywiście mają miesiąc na odwołanie do sądu i będą się odwoływać.
Pytanie - po orzeczeniu WZdsON nie płacimy dalej śp, czekamy na wyrok sądu i jeśli będzie pozytywny to spłacamy ? No klienci będą "zadowoleni".
forumowiczek
Stażysta
Od: 11 kwie 2016, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2021, 9:20

Urzad Wojewodzki w Krakowie uważa, że w takim wypadku nie mamy płacić.
Bunia1957
Praktykant
Od: 25 sty 2021, 10:08
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 gru 2021, 9:45

do czasu prawomocnego wyroku sądu w tej sprawie - płacimy ŚP.
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 29 gru 2021, 10:21

Do czasu prawomocnego orzeczenia a orzeczenie Wojewódzkiego jest prawomocne. Jesli Sad nie przychyli sie do zmiany orzeczenia to datą wydania nowego zostanie tamta data Wojewodzkiego to kazesz zwracac np ŚP za dwa latra, kilkadziesiat tysiecy???
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 29 gru 2021, 10:35

my mamy interpretacje, że jeśli istnieje jakikolwiek środek odwoławczy i strona z niego korzysta, zarówno do Wojewódzkiego jak i do Sądu - płacić dalej i faktycznie płacimy
leol
Starszy referent

Napisano: 29 gru 2021, 10:51

Bunia1957 pisze:
29 gru 2021, 9:20
Urzad Wojewodzki w Krakowie uważa, że w takim wypadku nie mamy płacić.
To prawda , że UW w Krakowie stoi na takim stanowisku, bo też od nich dostałem takie pismo.
leol pisze:my mamy interpretacje, że jeśli istnieje jakikolwiek środek odwoławczy i strona z niego korzysta, zarówno do Wojewódzkiego jak i do Sądu - płacić dalej i faktycznie płacimy
Pomimo interpretacji mojego UW u mnie posługujemy się inną interpretacją taką jak @leol.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 gru 2021, 10:57

Nie płacimy.
Zgodnie z art. 16 KPA
Art. 16 par. 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego stanowi, że decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Uchylenie lub zmiana takich decyzji, stwierdzenie ich nieważności oraz wznowienie postępowania może nastąpić tylko w przypadkach przewidzianych w kodeksie lub ustawach szczególnych. Ostateczność decyzji oznacza, że nie jest możliwe odwołanie od niej w administracyjnym toku instancji. Nie wyłącza to jednak możliwości zaskarżenia takiej decyzji do sądu administracyjnego.

Teraz wyjaśnienie czym jest "administracja publiczna" to całokształt działań prowadzonych przez różne podmioty, organy i instytucje na rzecz realizacji interesu publicznego. Pierwsza grupa to administracja samorządowa trzech szczebli - gminnego, powiatowego oraz wojewódzkiego. Druga grupa to administracja rządowa, dzieląca się, ze względu na zakres jej działania, na centralną (Prezes Rady Ministrów, Rada Ministrów, ministrowie oraz centralne organy administracji rządowej) oraz terenową (wojewoda i służby działające regionalnie). Ostatnia grupa to administracja państwowa, nie podlegająca rządowi. Można do niej zaliczyć między innymi: Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Najwyższą Izbę Kontroli, Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, Rzecznika Praw Obywatelskich, Krajową Radę Sądownictwa czy Narodowy Bank Polski.

Sąd Rejonowy Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ........., do którego składała Pani odwołanie od orzeczenia wydanego przez Wojewódzki Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności, nie jest instancją w administracyjnym toku postępowania (odwołania się), a wiec zgodnie z art. 16 KPA - orzeczenie wydane przez Wojewódzki Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności - jest ostateczne.

Ja tak uzasadniam decyzje.
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 29 gru 2021, 12:22

Konkluzja jest taka jak zawsze. Nie ma jednolitości, a autor posta musi sam zdecydować jaką decyzję podjąć :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 gru 2021, 12:24

Dokładnie :)
leol
Starszy referent

Napisano: 29 gru 2021, 12:30

forumowiczek pisze:
28 gru 2021, 8:33
Ojciec pobiera śp, upływa termin orzeczenia a nowe orzeczenie ( brak pkt. 7czy 8), odwołanie do WZdsON, znów ( Brak pkt. 7 czy 8 ).
Oczywiście mają miesiąc na odwołanie do sądu i będą się odwoływać.
Pytanie - po orzeczeniu WZdsON nie płacimy dalej śp, czekamy na wyrok sądu i jeśli będzie pozytywny to spłacamy ? No klienci będą "zadowoleni".
W mojej ocenie ww sytuacji, na podstawie art. 15h ust. 1 pkt 2) ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 568) przedłużeniu ulega ważność dotychczas przedłożonego, przez opiekuna, orzeczenia o stopniu znacznym niepełnosprawności.

Prawdopodobnie orzeczenie nowe będzie mogło zostać uznane, przez organ pomocowy, za dowód w sprawie o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na nowy okres (wynikający z okresu ważności tego orzeczenia) , czyli będzie mogło być uznane za orzeczenie WYDANE ( w rozumieniu ww ustawy covidowej), dopiero po wydaniu wyroku przez sąd i jego uprawomocnieniu, jeśli opiekun złoży nowy wniosek o ustalenie prawa do ŚP (najlepiej w terminie nieprzekraczającym trzech miesięcy od daty uprawomocnienia się wyroku sądu).
Reasumując mój wywód do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia w sądzie opiekun powinien nadal otrzymywać ŚP z uwagi na przedłużenie ważności starego orzeczenia.
Czy prawidłowo myślę ? - nie wiem.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny