zgon wnioskodawcy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 12 sie 2016, 10:31

zmarł wnioskodawca. powiedzcie mi czy w tym przypadku musze zrobic postanowienie o zakonczeniu realizacji decyzji? moze ma ktos wzór??? ale to tylko jeden egzemplarz dla nas bo przeciez nie wysle tego bo niby gdzie??
b.k.

Napisano: 12 sie 2016, 10:34

Notatkę piszesz, ze decyzja staje się bezprzedmiotowa w związku ze zgonem wnioskodawcy, w systemie wstrzymujesz i tyle, nie możesz wydać decyzji bo nie ma strony postępowania.
Kate12345

Napisano: 12 sie 2016, 10:37

Akt zgonu w akta, wszystko.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2016, 10:56

ok tak robilam do tej pory. a jak to zrobic w sygnity? wpisalam date smierci w administracjia-osoby. i pozniej w decyzji trzeba cos zrobic. ale co???
b.k.

Napisano: 12 sie 2016, 11:02

lista wszystkich decyzji - zakończ - powód zakończenia - zgon beneficjenta
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2016, 11:54

ok. a nr urzedowego nie wpisuje zadnego? i to zatwierdzic tez musze...?
b.k.

Napisano: 12 sie 2016, 13:08

???? bo tak zostawilam...numer taki jak mi sie sam nadal byle jaki.... i zatwierdzilam
b.k.

Napisano: 12 gru 2017, 15:12

Moja "Góra" nie zgadza się na notatkę, tylko "coś poważniejszego" mam wydać. No dziwne... Naprawdę nie wiem co mam napisać, jak zakończyć to postępowanie.
Powołać się na art. 162 KPA? Proszę o pomoc.

p.s. proszę admina o wyedytowanie tematu, bo jest za krótki, co uniemożliwia wysłanie odpowiedzi. thx
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 12 gru 2017, 17:33

Wiem, że niektórzy stosują wydawanie decyzji ad acta, tylko, że to się mija z celem i tak też mówią sądy:
IV SA/Gl 556/08
Zważyć jednak wypadnie, że podkreślana w zaskarżonej decyzji bezprzedmiotowość postępowania nie jest wystarczającą przesłanką stwierdzenia wygaśnięcia decyzji w oparciu o art. 162 § 1 pkt 1 kpa. Dopuszcza on takie rozstrzygnięcie, gdy nakazuje go przepis prawa, albo gdy leży to w interesie społecznym lub interesie strony. W rozpoznawanym przypadku nie ma przepisu rodzącego taki obowiązek, a interes strony odpada. Pozostaje więc jedynie wzgląd na interes społeczny. W sytuacji, gdy prawo do zasiłku było ściśle związane z osobą zmarłej, to po jej śmierci nie ma już żadnej strony, do której mogłaby zostać adresowana decyzjastwierdzająca wygaśnięcie pierwotnej decyzji. Trudno w takiej sytuacji dopatrywać się interesu społecznego w tym, by podejmowana była decyzja bez adresata, a sporządzona jedynie do akt sprawy w celach porządkowych
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2017, 9:38

W Sygnity wchodzisz na decyzję,wciskasz opcję "zakończ" w sentencji wygasić decyzje numer z powodu zgonu wnioskodawcy. Drukujesz jedną decyzję i pozostawiasz w aktach sprawy. my w ośrodku tak robimy
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x