Słuchajcie sytuacja wygląda następująco. Kobieta miała przyznany ZR na córkę i zmarła razem z córką w wypadku. Aktu zgonu nie ma i długo nie będzie bo nie da się zrobić rozpoznania zwłok wiec badania dna itd. Pracuje w małej gminie wiec wiemy kto to. Co mam teraz zrobić zeby nie poszla mi wyplata zasilku? moge wstrzymac jak nie ma aktu zgonu?
Myślę, że jak najbardziej można zrobić. To uzasadnione wątpliwości mające wpływ na prawo do świadczeń. Może nawet zasadne jest wszczęcie postępowania już teraz, a jak będziecie mieli akt zgonu to stwierdzicie wygaśnięcie decyzji. W takiej nietypowej sytuacji to i tak nie ma chyba nikogo kto przyszedłby z krzykiem.
Jak nie będzie w PESEL do końca miesiąca wezwij na art. 28 uośr do osobistego stawiennictwa, celem wyjaśnienia aktualnej sytuacji rodzinnej z informacją o wstrzymaniu wypłaty do czasu udzielenia wyjaśnień.
Trochę angielski humor ale oficjalnie Pani żyje nadal a to załatwi sprawę wstrzymania.
Zyskasz czas i zatrzymasz przelew by spokojnie zamknąć jak będzie info o zgonie w PESEL.