zgon wnioskodawcy bez aktu zgonu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 sie 2023, 14:51

Słuchajcie sytuacja wygląda następująco. Kobieta miała przyznany ZR na córkę i zmarła razem z córką w wypadku. Aktu zgonu nie ma i długo nie będzie bo nie da się zrobić rozpoznania zwłok wiec badania dna itd. Pracuje w małej gminie wiec wiemy kto to. Co mam teraz zrobić zeby nie poszla mi wyplata zasilku? moge wstrzymac jak nie ma aktu zgonu?
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Napisano: 21 sie 2023, 15:03

Myślę, że jak najbardziej można zrobić. To uzasadnione wątpliwości mające wpływ na prawo do świadczeń. Może nawet zasadne jest wszczęcie postępowania już teraz, a jak będziecie mieli akt zgonu to stwierdzicie wygaśnięcie decyzji. W takiej nietypowej sytuacji to i tak nie ma chyba nikogo kto przyszedłby z krzykiem.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 21 sie 2023, 15:05

Jak nie będzie w PESEL do końca miesiąca wezwij na art. 28 uośr do osobistego stawiennictwa, celem wyjaśnienia aktualnej sytuacji rodzinnej z informacją o wstrzymaniu wypłaty do czasu udzielenia wyjaśnień.
Trochę angielski humor ale oficjalnie Pani żyje nadal a to załatwi sprawę wstrzymania.

Zyskasz czas i zatrzymasz przelew by spokojnie zamknąć jak będzie info o zgonie w PESEL.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2023, 15:43

śmiało możesz zawiesić wypłatę, to tylko czynność techniczna za to głowy nie obcinają.
ps. a to może ten wypadek spod Łowicza?
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 22 sie 2023, 8:14

masterm pisze:
21 sie 2023, 15:43
śmiało możesz zawiesić wypłatę, to tylko czynność techniczna za to głowy nie obcinają.
ps. a to może ten wypadek spod Łowicza?
tak, to właśnie ten
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem