zgon wnioskodawcy ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 28 maja 2014, 9:50

Wnioskodawca złożył wniosek na zasiłek dla opiekuna na wyrównanie od lipca i na bieżące, maż na niepełnosprawną żonę, wniosek wpłynął w piątek 23 maja, a wnioskodawca zmarł 25 maja. Czy mam teraz umorzyć postępowanie ze względu na zgon wnioskodawcy? Jak napisać taką decyzję - nigdy nie miałam takiego przypadku. Żona oczywiście się bulwersuje i chce wyrównanie ZDO, ale przecież ona nie jest stroną postępowania - dobrze myślę.
Gosia18

Napisano: 28 maja 2014, 9:52

Gosia18 pisze:Czy mam teraz umorzyć postępowanie ze względu na zgon wnioskodawcy?
da
z.ziobro

Napisano: 28 maja 2014, 9:56

Nie wydajesz decyzji, bo wnioskodawca nie żyje, notatkę do akt i sprawa bez rozpatrzenia pozostaje. Żona nie jest stroną w sprawie i o nic nie może się upominać.
Ewa2014

Napisano: 28 maja 2014, 10:23

Do z.ziobro
Czy masz może wzór takiej decyzji, czy możesz się nim podzielić. Mój adres mail mkania@o2.pl
Gosia18

Napisano: 28 maja 2014, 10:31

nie wydajesz decyzji, komu ją wręczysz :?:
Kati@

Napisano: 28 maja 2014, 10:49

Gosia18 pisze:Do z.ziobro
Czy masz może wzór takiej decyzji, czy możesz się nim podzielić. Mój adres mail mkania@o2.pl
nie podzielę się bo jej nie mam i nigdym mieć nie będę;
umorzenie postepowania - notatka, akt zgony do teczki;
mówisz decyzja, a dla kogo?
z.ziobro

Napisano: 28 maja 2014, 10:56

Właśnie mam dylemat, gdyż art. 105 KPA mówi, że gdy postępowanie z jakiejś przyczyny stało się bezprzedmiotowe organ właściwy wydaje decyzję o umorzeniu postępowania.
Gosia18

Napisano: 28 maja 2014, 11:59

Oj, oj. Coś tu nie tak. Wnioskodawca wprawdzie zmarł, ale wniosek złożył w przewidzianym terminie i spełniając warunki. Więc "zwrot" się należy bezdyskusyjnie. Bieżącymi oczywiście nie ma sensu już się zajmować. Ale zwrot się należy bo opiekę od 1.07.13 SPRAWOWAŁ nad żoną i złożony wniosek jest stwierdzeniem tego stanu bo stosowne podpisy na wniosku są złożone w pełnej świadomości woli wnioskodawcy !
Owszem, żona nie jest tu stroną, ale jest kontynuacją postępowania. Więc zamiast uwalać tych ludzi, że śmiercią w domu i odkładać temat ad acta to po prostu wydać decyzję - odmowę i uczciwie, dokładnie poinformować, że ze względu na nietypowość sytuacji niech się odwoła wyżej. Tam dostanie. Tylko trzeba jej to WYRAŹNIE powiedzieć bo ludzie nie znają prawa i nie zawsze czytają końcowe klauzule w tym o możliwości odwołania się. Tym bardziej, że ona została sama, niepełnosprawna i z pogrzebem na głowie.
Czyżbyście nie mieli prawników u siebie ? To właśnie jest zadanie dla nich. Gdybym miał u mnie taką sytuację to na pewno nie zostawiłbym tak nietypowej sprawy bez sensownego
i ludzkiego zakończenia jej. Tu nikt niczego nie ukradł. Te pieniądze bezdyskusyjnie należą się tej rodzinie ogólnie to określając.
Rafał L.

Napisano: 28 maja 2014, 12:13

Ale komu wydać decyzję i wyrównanie, wnioskodawca nie żyje, a świadczenia rodzinne nie wchodzą w masę spadkową.
Gosia18

Napisano: 28 maja 2014, 12:48

Nie można wydać decyzji ani przyznającej ani umarzającej postępowanie dla osoby zmarłej ponieważ zgodnie z kpa każda decyzja musi być doręczona stronie. Nie wypłacisz tez świadczen bo nie masz komu, rodzinie nie można wypłacić bo świadczenia nie wchodzą do masy spadkowej tak jak pisze Gosia18. Rafał L masz dobre serce ale nie wprowadzaj ludzi w błąd, świadczenie nie jest przyznawane rodzinie tylko wnioskodawcy i tylko jemu można je przyznać i wypłacić.
konik

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem