zł za zł, a dostarczone dokumenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 kwie 2021, 11:19

Cześć. W styczniu wydałam chłopakowi decyzję zł za zł, dochód przekroczył o niecałe 100 zł. We wniosku zaznaczone, że nie płacą alimentów na dzieci spoza rodziny. W tym tygodniu przychodzi jego matka z pretensjami, że decyzja jest źle wydana, bo przecież jej partner płaci alimenty po 300 zl miesięcznie. Na drugi dzień, jak mnie nie było w pracy dostarczyła potwierdzenia wpłat ww alimentów. Co ja mam teraz zrobić? Wszczęcie w sprawie zmiany decyzji? Coś innego? Pomocy...
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 16 kwie 2021, 14:16

ja bym tam nie wszczynała
ona miała obowiązek przedstawić te dokumenty przy składaniu wniosku
jeżeli we wniosku zaznaczyła że nikt nie płacił alimentów to decyzja jest wydana dobrze

teraz to ona może wnieść o ponowne przeliczenie z uwzględnieniem tych alimentów
i zmiana od miesiąca kwiecień
i właściwie pytanie kto tu jest wnioskodawcą?
a jeżeli mama nie jest wnioskodawcą to i strona postępowania nie jest i wnosić o nic nie może

a partner jest w składzie rodziny?
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 kwie 2021, 9:13

Kleopatra80 pisze:ja bym tam nie wszczynała
ona miała obowiązek przedstawić te dokumenty przy składaniu wniosku
jeżeli we wniosku zaznaczyła że nikt nie płacił alimentów to decyzja jest wydana dobrze

teraz to ona może wnieść o ponowne przeliczenie z uwzględnieniem tych alimentów
i zmiana od miesiąca kwiecień
i właściwie pytanie kto tu jest wnioskodawcą?
a jeżeli mama nie jest wnioskodawcą to i strona postępowania nie jest i wnosić o nic nie może

a partner jest w składzie rodziny?
Matka kiedyś była wnioskodawcą, syn jest teraz, bo jest pełnoletni, ale najczęściej przychodzi z mamą, mama przynosi jego wnioski itd. On ma lekcje zdalne, więc nie odbiera tel i prosił o kontakt z mamą. Partner jest w składzie rodziny, ponieważ mają wspólne dziecko.
Natalia.św
Starszy referent

Napisano: 20 kwie 2021, 11:35

jak by nie patrzeć to z punktu widzenia kpa mama nie ma tu nic do gadania i niczego wnosić nie może bo nie jest strona w postępowaniu,
ja wiem że człowiek chce być dobry i na rekę idzie ale ludzie to potem przeciwko wykorzystują niestety

potwierdzenia wpłat alimentów za rok bazowy przyniosła ?

to niech chłopak wniesie na piśmie że prosi o przeliczenie dochodu z uwzględnieniem alimentów z roku bazowego

a dec. zmieniająca dalej od kwietnia

jakbyśmy tak każdemu na jego widzimisię robili zmiany w decyzjach z data wsteczna bo oni tak chcą ale sami obowiązku nie dopełnili to byśmy powariowali
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 21 kwie 2021, 11:46

Kleopatra80 pisze:
20 kwie 2021, 11:35
jak by nie patrzeć to z punktu widzenia kpa mama nie ma tu nic do gadania i niczego wnosić nie może bo nie jest strona w postępowaniu,
ja wiem że człowiek chce być dobry i na rekę idzie ale ludzie to potem przeciwko wykorzystują niestety

potwierdzenia wpłat alimentów za rok bazowy przyniosła ?

to niech chłopak wniesie na piśmie że prosi o przeliczenie dochodu z uwzględnieniem alimentów z roku bazowego

a dec. zmieniająca dalej od kwietnia

jakbyśmy tak każdemu na jego widzimisię robili zmiany w decyzjach z data wsteczna bo oni tak chcą ale sami obowiązku nie dopełnili to byśmy powariowali
Tak, alimenty za 2019 rok dostarczyli. Kwotę zmienię mu od kwietnia. Nie ma ktoś z Was decyzji zmieniającej zł za zł na zł na zł,ale w innej kwocie? Dostałam FA po macierzyńskim i od razu trafiła mi się zł za zł, a teraz jeszcze jej zmiana... Trzymajcie mnie...
Natalia.św
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x