ZŁ ZA ZŁ NOWE ODPOWIEDZI Z MRPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 08 lut 2016, 8:28

w styczniu robiłam decyzję w związku ze zmianą sytuacji życiowej, świadczenia były wypłacone w grudniu w tym d1, program podzielił mi wszystkie świadczenia w tym d1 na 12 m-c, pytałam się czy tak ma być liczone. Tak, ponieważ takie były wytyczne ministerstwa, a program dobrze liczy. Teraz to się zmieniło i wychodzi na to, że nie powinno być liczone. Bez wliczania d1 nie przysługiwałyby świadczenia z powodu przekroczenia dochodu, a tak świadczenia są przyznane.
aśka

Napisano: 08 lut 2016, 8:54

małamii pisze:Ble ble ble ble, ciągłe ble ble ble - aplikacie w proigramach dzidzinowych złe, wyjasnienia ministerstwa do firm informatycznych złe - jak wszystko wiecie o zasadzie zł za zł to po co w ogóle pytacie kogokolwiek o cokolwiek? Po co pytacie ministerstwo jak wiecie lepiej? Jak wiecie lepiej to realizujcie zapisy ustawy i tyle.

A i wspaniałe sady wszystko załatwia i bedzie jasne? To moze od razu sady spytajcie - moze wam udziela "interpretacji". Juz tu ktos pisał, że jakby nawet tabliczke mnożenia do dziesiącu w ustawie wpisał ustawodawca to i tak dla połowy z was 2 razy 2 nie zawsze byłoby 4.
Przez wiele lat własnie tak robiłem z dodatkiem wychowawczym na bliźnięta - przyznawałem jeden bo wydawało mi się, że zapis jest prosty jak budowa cepa. A teraz mam pi...nie z prokuratorem bo jakiś mądry wymyślił, że 2 razy jest 5 a nie 4.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2017, 14:41

"Ministerstwo stoi na stanowisku, że kwotę D6 i D1a należy wyrównać do pełnej kwoty w przypadku, gdy z którymś z miesięcy nie występuje przekroczenie dochodu..."

Mam sytuację: rodzina mieściła się na całej kwocie, teraz od maja przechodzi na zł/zł. Czy powinna być wypłacona cała "100" na rozpoczęcie roku szkolnego? Od maja do października wylicza mi po 3,31 zł, czyli w sumie 19,86zł.). Ale z powyższym zdaniem ministerstwa w kwietniu mieścili się na całość czyli powinni otrzymać we wrześniu jeszcze 80,14 zł?

Te wyjaśnienia są jeszcze aktualne? I czy ktoś ma jakieś pisemko wyjaśniające?
Baaaaardzo proszę o pomoc :)
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 06 cze 2017, 10:27

nikt nic?? :(
anavika
Referent

Napisano: 06 cze 2017, 10:39

fajne nawet te wyjaśnienia :)
tylko jeden mały problem bo w ustawie nigdzie nikt nie zawarł treści, a przynajmniej ja takiej nie znalazłem, że trzeba wyprawiać takie kombinacje alpejskie - jakieś wyrównywania, dopełnienia
może prościej by było dla wszystkich jakby wprowadzili jakieś zmiany w tej kwestii, a nie tłumaczyli co autor tak pieknego dzieła miał na myśli
powstaje nam tutaj jakaś totalna paranoja i wmawia się nam rzeczy, których nie ma
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2017, 11:03

FX pisze:fajne nawet te wyjaśnienia :)
tylko jeden mały problem bo w ustawie nigdzie nikt nie zawarł treści, a przynajmniej ja takiej nie znalazłem, że trzeba wyprawiać takie kombinacje alpejskie - jakieś wyrównywania, dopełnienia
może prościej by było dla wszystkich jakby wprowadzili jakieś zmiany w tej kwestii, a nie tłumaczyli co autor tak pięknego dzieła miał na myśli
powstaje nam tutaj jakaś totalna paranoja i wmawia się nam rzeczy, których nie ma
no właśnie rozpatruję sobie tak wnioski, tu zmiana, tu urodzenie, tu sr, niby dzień jak co dzień, a tu buuuum, zmiana z całosći na zł i rozpoczęcie roku, jeden łyk kawy za dużo, trybiki poszły w obroty i przypomniało mi się coś ze szkolenia z kwietnia z SYGNITY, że jakieś wyjaśnienia ministerstwa i takie tam :/ w ustawie nic nie ma, więc chciałam w razie co jakieś wyjaśnienia pod decyzję podłożyć

jeśli chodzi o 1000 z urodzenia to ok, taka zasada ma w sumie zastosowanie, że jak chociaż miesiąc się mieszczą na całość to się cały należy, ale co do 100 z rozpoczęcia to już chciałam się upewnić...
anavika
Referent

Napisano: 24 lis 2017, 9:55

Co w przypadku wniosku na okres zasiłkowy 2017/18.Za miesiąc listopad 2017 świadczenia należą się w pełnej kwocie. Od grudnia wchodzi zł za zł. System przyznaje rozpoczęcie od grudnia w kwocie 6 zł, natomiast w listopadzie wyrównuje do pełnej kwoty. Czy tak ma być?
typowa Grażyna
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 11:23
Zajmuję się: SR, ŚW, FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x