i to według mnie jest błąd bo ustawa w tym względzie się nie zmieniła i jasno określa kiedy ten dodatek jest wypłacanyewalu pisze:ja dzisiaj wypłaciłam już rrsz
no ale sam Pan to mówi zamieszczając interpretację Ministerstwa: Oznacza to, że suma przysługujących danej rodzinie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami może być różna w kolejnych miesiącach, a w związku z tym łączna kwota do wypłaty w oparciu o mechanizm „złotówka za złotówkę” również może się różnić w poszczególnych miesiącach (np. w zależności od tego jaki dodatek będzie przysługiwać w danym miesiącu).SYGNITY pisze:Mamy jednak nadzieję, że rozumiecie, że Dostawcy oprogramowania muszą podpowiadać wysokości świadczeń wg wytycznych Ministerstwa, pod groźbą utraty homologacji. Natomiast jest to tylko podpowiedź, więc jeśli ktoś ma inną interpretację prawa, może na indywidualnej decyzji zmienić podpowiedziane kwoty.
pozdawiam
To proszę mi tylko wytłumaczyć: dojazdy przysługują styczeń - czerwiec i wrzesień - październik i tylko w tych miesiącach są wypłaty, rozpoczęcie przysługuje tylko jednorazowo we wrześniu ( ewentualnie w październiku ) a wypłacany jest od stycznia do października- z czego wynika.SYGNITY pisze:Jak już pisaliśmy, wynika to z objaśnień MPiPS, które otrzymali wszyscy Dostawcy oprogramowania.
Zgodnie z art. 5 ust. 3b ustawy o świadczeniach rodzinnych (który wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.) łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym:
1) zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków;
2) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 10, art. 11a, art. 12a i art. 13, podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych dodatków;
3) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 9, art. 14 i art. 15, podzielonych przez 12.
Należy podkreślić, że okres zasiłkowy składa się z poszczególnych miesięcy i przysługujące zasiłki rodzinne oraz dodatki do zasiłku rodzinnego przyznawane są za poszczególne miesiące. Oznacza to, że suma przysługujących danej rodzinie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami może być różna w kolejnych miesiącach, a w związku z tym łączna kwota do wypłaty w oparciu o mechanizm „złotówka za złotówkę” również może się różnić w poszczególnych miesiącach (np. w zależności od tego jaki dodatek będzie przysługiwać w danym miesiącu).
no o tym mówię, według mnie z tego wynika że w każdym miesiącu może być inna kwota tak jak do tej pory było.juko pisze:To proszę mi tylko wytłumaczyć: dojazdy przysługują styczeń - czerwiec i wrzesień - październik i tylko w tych miesiącach są wypłaty, rozpoczęcie przysługuje tylko jednorazowo we wrześniu ( ewentualnie w październiku ) a wypłacany jest od stycznia do października- z czego wynika.
@Juko pisał że wg niego powinna być taka sama przez cały okres i dlatego przytoczyłem wyjaśnienie MPiPS że może być różnaola27 pisze:no o tym mówię, według mnie z tego wynika że w każdym miesiącu może być inna kwota tak jak do tej pory było.