Źle policzony dochód, nie uwzględniono dziecka, płatność wstecz - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 cze 2022, 16:58

#dps

Moja babcia od 01.2020 przebywa w dpsie (zawiozł ją tam wujek). W związku z powyższym mops żąda ode mnie płatności w wysokosci 11.500 zł.

1. Moja mama chciała płacić za jej pobyt. W związku z niestałym adresem zamieszkania, podałam jej nr tel - nikt się z nią nie kontaktował (w liście napisali, że odmówiła wywiadu).
2. Moi dwaj wujkowie są niby niezdolni do płacenia (jeden z nich dostaje drugą część pensji pod stołem, dodatkowo twierdzi, że nie wie gdzie mieszka jego córka co oczywiście jest kłamstwem).
3. Jest jeszcze mój brat (podałam jego imię i nazwisko ale bez adresu) z którym nikt się nie skontaktował do dnia dzisiejszego. Pani, która prowadzi sprawę każe podać mi jego adres, bo oni nie współpracują z US i nie znajdą jego adresu (??!!).

Pisałam odwołanie w 2020 roku, na które nie dostałam odpowiedzi.
W 2021 roku ponownie kazano mi przejść przez wywiad (odwołałam się ponownie ze wzgledu na ciąże)- brak odpowiedzi.
W lutum 2022 urodziła się moja druga córka.
W kwietniu 2022 przeprowadzono ze mną wywiad z paskami za marzec. Dzieląc dochód na cztery osoby nie przekroczyliśmy minimalnego dochodu, w związku z tym, myślałam, że temat z głowy.

Dzisiaj otrzymałam list, że chcą pasek TYLKO męża za styczeń przed urodzeniem córki i przeliczyli dochód na trzy osoby nie uwzględniając drugiego dziecka. Twierdzą, że mam zapłacić wstecz kwotę 11.500 zł i że mam płacić za pobyt babki 500 zł miesięcznie. Oczywiście dalej nie kontaktowali się z moim bratem, nie został nawet wymieniony w liście.

Kiedy wściekła zadzwoniłam do pani, która prowadzi sprawę stwierdziła, że
A. "Nie będzie ganiała mojego wujka z kałachem i kazała mu podać adres córki" - serio.
B. Mam i tak zapłacić za okres pobytu babki do lutego 2022 zanim urodziłam drugie dziecko (11.500)
C. Mam jej podać adres brata, ale i tak jak on będzie w stanie zapłacić jakąś część, to ja i tak będę płacić swoją ("bo to w mojej gestii nie ich").

Czy mogę prosić o jakąś pomoc? Rozważam pójście do prawnika, chce jednak wiedzieć czy mam o co walczyć i sprawa nie jest z góry przegrana...

Edit: dodatkowe pytanie w związku z listem do pracodawcy męża. Czy nie zostało tutaj złamane rodo? Podano moje imię i nazwisko oraz dane mojej babci, łącznie z informacją czego sprawa dotyczy..
Agaa93
Praktykant
Od: 03 lis 2021, 10:50
Zajmuję się: HR

Napisano: 18 cze 2022, 13:37

1. Mama najlepiej aby sama się skontaktowała, aby dobrowolnie ustalić umowę. Jeśli chodzi o Pani sprawę, trzeba na pewno w odwołaniu to uwzględnić.

2. W Pani sprawie dochody osób zarabiających na czarno nie mają aż takiego zaznaczenia. Jeśli wynika ze wszystkiego, że obowiązanymi są: mama, Pani, dwóch wujków + brat, roboczo dzieli się kwotę do zapłaty / ilość osób niezależnie od ich dochodów. Przykład:
Do zapłaty są 3000 zł/5 osób = 600 zł każda. Niezależnie od dochodów każdej z osób, jeśli któraś nie będzie płacić, nie zwiększa się odpłatności pozostałych osób. Czyli przy założeniu 3000/5=600 zł nie mogą od Pani żądać większej kwoty, jeśli ktoś inny się do niej nie kwalifikuje. Jedyne, co jest na Pani głowie, to to, aby w jakimkolwiek oświadczeniu, wywiadzie, cokolwiek - napisać, ile jest zobowiązanych i dopilnować, aby obliczenia uwzględniały tę ilość.

3. Jeśli Pani nie zna adresu stałego lub nie utrzymuje Pani z bratem kontaktu, nie Pani sprawą jest dochodzenie, jak wygląda sytuacja finansowa innych osób, czy gdzie się znajdują. Tak, jak jest napisane w pkt. 1, sytuacja materialna innych osób nie może mieć wpływu na Pani zaległości/odpłatność.

4. Jeśli chodzi o odwołanie, to rozumiem, że decyzja została wydana? W takim trybie jeśli jest jakakolwiek decyzja, od której nie ma odwołania w przeszłości lub jest jakikolwiek inny dokument ciążący na Pani przy tej kuriozalnej sytuacji, należy skorzystać z art. Art. 156. KPA i unieważnić te decyzje.

Najważniejsze przesłanki, które muszą zostać wypełnione przez OPS:
- wszystkie osoby musza być powiadomione o wszczęciu postępowania
- ze wszystkimi postępowanie ma zostać przeprowadzone lub ma być realna próba przeprowadzenia go, udokumentowana: wywiad środowiskowy, zaproszenie do zawarcia dobrowolnej umowy
- decyzja ma dotyczyć wszystkich osób z informacją, kto zostaje zwolniony, na jakiej podstawie itd. wszystkie informacje mają być podane w każdej z decyzji
Wszystkie elementy najlepiej, aby Pani miała na piśmie

Kolejna kwestia - płatność wstecz. Dopóki nie zapada decyzja zgodna z prawem, nie można od Pani żądać płatności wstecz. Z opisu sytuacji wynika, jakoby OPS najłatwiejszą drogą wyciągał pieniądze, ignorując na przykład sytuacje, które Pani opisuje (dobrowolna chęć płacenia przez matkę, brak wydania decyzji w związku z odwołaniem). Czyli - najpierw najlepiej byłoby doprowadzić do stanu, w którym zostanie wydana decyzja zgodna z prawem. Odpłatność wstecz może zostać ustalona po zapadnięciu decyzji zgodnej z prawem i w toku takiego ustalania, należy sprawdzić, czy osoba nie jest zwolniona z odpłatnosci - na przykład, jeśli Pani będzie zwolniona, ponieważ nie spełnia Pani kryteriów dochodowych. Jeśli ktoś jest zwolniony z płatności, nie ma przesłanek, do płacenia wstecz. Jednakże, jest to kwestią pierwszej prawomocnej decyzji. A w związku z opisaną przez Panią sytuacją, decyzja zgodna z prawem nie zapadła, więc trzeba najpierw doprowadzić do unieważnienia tamtych, aby Pani mogła mieć spokój.

Proszę też pamiętać, że ma Pani prawo do uzyskania wszelkiej dokumentacji w Pani sprawie w OPS. Przed napisaniem odwołania, jeśli sprawa jest tak zagmatwana, że prawdopodobnie nie otrzymała Pani którejś z decyzji (w końcu pisała Pani odwołanie w 2020 bez odpowiedzi), to trzeba to skontrolować i w odwołaniu do SKO wszystko opisać.
pytajniczki
Praktykant
Od: 25 kwie 2020, 23:14
Zajmuję się: nie

Napisano: 18 cze 2022, 21:54

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie odnośnie mojej kuzynki. Jeżeli dojdzie do sprawy sądowej a ona się nie zjawi (ops jej nie znajdzie a wujek dalej będzie kłamał) to czy wtedy w jej miejsce będzie wyznaczony kurator i mogą narzucić jej opłaty bez liczenia jej dochodu?
Agaa93
Praktykant
Od: 03 lis 2021, 10:50
Zajmuję się: HR

Napisano: 19 cze 2022, 1:26

Ogólnie, jeśli OPS nie ma danych na temat miejsca pobytu danej osoby, musi ustalić, co się z nią dzieje. Może zwrócić się do odpowiednich organów o udostępnienie informacji takich jak miejsce pracy lub, jeśli ktoś pobiera na przykład jakieś świadczenia, też takie informacje są dostępne i OPS może je uzyskać. Wtedy też wysyłają korespondencję na przykład do miejsca pracy lub do ustalonego adresu korespondencyjnego. Raczej prawie niemożliwym jest fakt, aby osoba dorosła nie pobierała żadnych świadczeń lub nie posiadała żadnego zatrudnienia, z którego się rozlicza rozcznie za pomocą PIT.

Raczej tutaj nie widziałabym sprawy w sądzie, a odbijanie się między wydawanymi decyzjami w MOPS a SKO. Widząc te uchybienia, o których Pani mówi, SKO powinno bez problemu uchylić zaskarżaną decyzję. Niemniej jednak, jeśli jest jeszcze jakaś osoba, to i tak zwiększa się po prostu pula osób zobowiązanych, a na postępowanie względem Pani nie ma to wielkiego znaczenia. Tutaj w przypadku decyzji, w której krótko jest stwierdzone "Nie udało nam się ustalić, co się dzieje z Panią X, więc nie będziemy od niej nic chcieli" jest to rażącym naruszeniem prawa. Żadna ustawa nie przewiduje, że ktoś istnieje, ale nie odpowiada przed prawem. Albo ktoś nie żyje, albo przebywa w kraju, więc łatwo do niego dotrzeć, albo ktoś przebywa za granicą i również da się do takich osób dotrzeć, znając tylko kraj pobytu(!). Jeśli OPS chce wydać decyzję, musi zawrzeć po kolei osobno informacje, co się dzieje z danymi osobami.

Przydzielona odpłatność może być na czterech zasadach:
1. Osoba poddała się wywiadowi i podpisała dobrowolną umowę (np. Pani mama powinna być taką osobą, ale OPS nie dopełnia swoich powinności i to już jest naruszenie prawa) - Art. 103. ust 2 ustawy o pomocy społecznej
2. Osoba poddała się wywiadowi, nie podpisała umowy, jest wydana decyzja w sprawie jej odpłatności - Art. 61. ust 2d. ustawy o pomocy społecznej
3. Osoba nie poddała się wywiadowi, nie podpisała umowy (tutaj na przykład mamy osoby, które "ukrywają się" przed OPS) - Art. 61. ust 2e. ustawy o pomocy społecznej
Tutaj też dodam, że takie wyliczenie dla nich jest mechaniczne, czyli [kwota do zapłaty]/[ilość osób] i tyle, niezależnie od niczego - ponieważ nie jest przeprowadzany z nią wywiad środowiskowy. Po uprawomocnieniu się decyzji, organ musi ściągnąć te środki w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym, aby te osoby uiściły opłaty i wtedy jest to w kwestii OPS (Art. 61. ust 3. ustawy o pomocy społecznej).
4. Osoba, która jest osobą zobowiązaną, ale jest z automatu zwolniona, bo nie kwalifikuje się do ponoszenia odpłatności ze względu na kryterium dochodowe (czyli na ten moment Pani)

Decyzja nie może zostać wydana wstecz, za miesiąc styczeń, jeśli w kwietniu było toczone postępowanie. Obliczenia, które OPS próbuje dokonać, są obliczeniami z Art. 61. ust 3., który stosuje się po uprawomocnieniu decyzji.
pytajniczki
Praktykant

Napisano: 19 cze 2022, 1:27

[cd.]

Tutaj w Pani sprawie możliwe są dwa scenariusze:
1. OPS nie wydało jeszcze żadnej prawomocnej decyzji i jest to ich pierwsza, próbują od razu ściągnąć ile się da - tu pozostaje odwołanie, przytoczenie wyżej wymienionych uchybień w nim i odwoływanie się w kółko, aż nie zostanie wydana decyzja, która jest zgodna z prawem
2. OPS wydało decyzję, ale nie otrzymała jej Pani dotąd - tutaj, aby mogła Pani się uwolnić od tej krzywdzącej kwoty, trzeba unieważnić te decyzje, czyli wnioskować do SKO o unieważnienie decyzji, ponieważ nie była Pani o nich poinformowana oraz ponieważ były wydane z rażącym naruszeniem prawa (przytoczone ignorowanie istnienia innych osób) oraz odwołanie od decyzji, którą Pani otrzymała teraz. No i nadal odwoływanie się do skutku - dopóki nie zostanie wydana decyzja, w której zostaną uwzględnieni wszyscy, którzy powinni ponosić odpłatność z konkretnym opisem, jak daleko OPS zaszedł w postępowaniu i kategorycznie nie może zostać wydana decyzja z informacją pt. "Istnieje osoba X, ale w sumie nie wiemy, co się z nią dzieje" lub bez żadnych informacji o jej istnieniu.
pytajniczki
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x