Dzień dobry Prosze zobaczyć co wczoraj znalazłem interpelację nr 5400
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Inter ... key=BQ6HZ3
problemem OPS jest interpelacja ustawy o pomocy społecznej co gmina to inny obyczaj. Dlatego bardzo proszę o zapoznanie sią interpelacji nr 5400 w sprawie zasad ustalania odpłatności za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej, która uniemożliwia ustawy o pomocy społecznej interpretowania w dowolny sposób gdyż jest to dokument wiążący dla wszystkich OPS w Polsce, tylko nie wiadomo z jakich przyczyn nie został po nich rozesłany tylko jest na serwerach sejm RP. Proszę się z nią zapoznać
Odpowiedź na interpelację nr 5400
Art. 64 Wniosek o zwolnienie z odpłatności można rozpatrywać w toku postępowania o ustalenie odpłatności (z wnioskiem o ustalenie odpłatności może wystąpić także osoba wnosząca już opłatę w przypadku zmiany sytuacji osobistej, dochodowej oraz majątkowej, która by uzasadniała wystąpienie z takim wnioskiem).
Istnieją jednak dwie okoliczności, na skutek których można uchylić się od wnoszenia takiej opłaty z uwagi na zawarty w nim zwrot „w szczególności” – jest to katalog otwarty, dlatego można powoływać się także na inne okoliczności.
Z orzecznictwa wynika także, że zwolnienie może przysługiwać, gdy koszty utrzymania uniemożliwiają ponoszenie opłaty. Tak orzekł, np. WSA w Krakowie w wyroku z 4.12.2019 r., III SA/Kr 613/19, LEX nr 2756640). W tej sytuacji warto załączyć dokumenty wskazujące na wysokość ponoszonych usprawiedliwionych wydatków. Mogą nimi być, np. faktury za media, czynsz za mieszkanie, umowy pożyczek lub kredytów, zajęcia komornicze itp. Innymi słowy nawet po przekroczeniu ww. kryterium dochodowego istnieje możliwość uzyskania omawianego zwolnienia. Nastąpi to, jeżeli wykaże się ponoszenie usprawiedliwionych wydatków.
Co do syna to powinien być zwolniony.
Ad 3. Zgodnie z art. 107 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej, rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej oraz u osób, o których mowa w art. 103 ustawy, tzn.:
1. małżonka, zstępnych lub wstępnych osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia w celu ustalenia wysokości świadczonej przez nich pomocy na jej rzecz;
2. małżonka, zstępnych przed wstępnymi mieszkańca domu pomocy społecznej w celu ustalenia wysokości wnoszonej przez nich opłaty za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej.
Jak stanowi art. 107 ust. 4 omawianej ustawy, w przypadku ubiegania się o przyznanie świadczenia z pomocy społecznej po raz kolejny, a także gdy nastąpiła zmiana danych zawartych w wywiadzie, sporządza się aktualizację wywiadu.
Z powyższego wynika, że małżonek i zstępni przed wstępnymi jako osoby zobowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej mają obowiązek informowania organu ustalającego odpłatność o każdej zmianie w ich sytuacji dochodowej i majątkowej wiążącej się z podstawą do ponoszenia odpłatności, a tym samym sporządza się wtedy aktualizację wywiadu.
Jeszcze raz prosze zanim Pani mi odpowie proszę zapoznać się z Odpowiedzią na interpelację nr 5400 w sprawie zasad ustalania odpłatności za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej
Odpowiadający: sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Iwona Michałek odpowiadając na interpelację nr 5400 Pana Posła Tomasza Rzymkowskiego uprzejmie informuję:
zapraszam do mojej sprawy która się ciągnie dwa lata
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zy ... p207805861