Źle wprowadzony wniosek i nienależnie zawnioskowane karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 sie 2019, 20:57

Witam. Byłem na urlopie i okazało się, że koleżanka która mnie zastępowała wprowadziła 2 wnioski błędnie.
1)Otóż jedna z rodzin ma 3 dzieci z czego 2 jest już pełnoletnia. Wnioskodawca nie zaznaczył rubryki, że wnioskuje o kdr dla rodziców, którzy mieli na utrzymaniu 3 lub więcej dzieci przez co wprowadziła wniosek przyznając kdr dla rodziców i dziecka do 18 r.ż w sumie 3 karty. Jak załatwić sprawę według przepisów? Dodam, że kdr właśnie dziś do nas przyszły...
2) Druga rodzina- sytuacja analogiczna z tym, że dwójka starszych dzieci nie ma przekroczonego 25 r.ż i koleżanka twierdzi, że jeśli studiują i się uczą to wystarczy wziąć załącznik o planowanym ukończeniu szkoły. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że jedna z tych pełnoletnich córek jest już mężatką. A koleżanka wnioskowała też o kdr dla młodszego dziecka nieprzekraczającego 18 r.ż. Czyli znowu 3 kdr z tym, że 1 nienależnie wnioskowana. Co zrobić w tym przypadku?

Jak postąpić w tych sytuacjach? Obie kdr są już do odbioru aczkolwiek nie został potwierdzony jeszcze odbiór przesyłki. Więc mogę je unieważnić/anulować przed odbiorem listu. Jak to zrobić żeby było poprawnie? Proszę o radę bo już całkowicie nie wiem co robić i jak się z tego wyplątać :?: :oops: :?
simoncat_28
Praktykant
Od: 07 cze 2019, 9:53
Zajmuję się: DM/DE/ST/KDR

Napisano: 02 sie 2019, 12:31

Naprawdę nikt nie miał z tym styczności?
simoncat_28
Praktykant
Od: 07 cze 2019, 9:53
Zajmuję się: DM/DE/ST/KDR

Napisano: 02 sie 2019, 12:41

Technicznie mogę powiedzieć, że karty przyznane bezprawnie powinno się po odebraniu unieważniać z powodu "Stwierdzenie przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy". Ale nie wiem czy w tym drugim przypadku miało to miejsce.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x