źle wydana decyzja, miało iść do ROPS

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mmmz
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

źle wydana decyzja, miało iść do ROPS

Post autor: mmmz »

witam, zgłosił się do mnie Pan że we wniosku miał zaznaczone " przebywa poza granicami Kraju" powinno iść do ROPSU a ja nie zauważyłam tego i wydałam decyzje przyznającą.jak to odkręcić? dodam że poszły już wypłaty. proszę o pomoc co w takim przypadku zrobić
klau

Re: źle wydana decyzja, miało iść do ROPS

Post autor: klau »

Decyzja jest nieważna ponieważ nie jesteś organem właściwym do wydania tej decyzji, organ właściwy to marszałek województwa. Musisz zmienić decyzję- decyzja zmieniająca, wstrzymać realizację- w planie wypłat i wydać decyzję żądająca zwrotu na podstawie takiej że nie jesteś organem właściwym do wydania decyzji. Wezwać osobę żeby Ci napisała oświadczenie, że zgadza się na wstrzymanie wypłat i wysłania wniosku do Rops i po tym wszystkim wysyłasz do Rops.
@@@

Post autor: @@@ »

a ja na podstawie prośby wstrzymałabym wypłatę, wysyłała dokumenty do ROPS, na razie bez uchylania decyzji, a może nie zachodzi koordynacja?
mmmz
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mmmz »

na pewno zachodzi koordynacja bo mąż tej Pani pobiera świadczenia za granicą.
Dziękuję bardzo za podpowiedź Klau.
ODPOWIEDZ