złotówka za złotówkę a dodatki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
złotówka za złotówkę a dodatki
Witam . Czy w momencie zmiany decyzji ze "złotówki na złotówkę" na decyzję przyznającą świadczenia w pełnych kwotach, dodatki do zasiłku wypłacamy w pełnych wysokościach czy pomniejszamy o to co wypłaciliśmy? Chodzi mi dokładnie o dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego, gdzie Pani w styczniu ( tylko ) pobierała zasiłek rodzinny " złotówka za złotówkę " a od lutego przysługuje jej już zasiłek rodzinny wraz z dodatkami w pełnych wysokościach.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Re: złotówka za złotówkę a dodatki
w przypadku jednorazowych dodatków należy pomniejszyć ich kwotę o miesięczne kwoty wypłacone już w ramach zł za zł. A pozostałe dodatki przysługują w pełnych kwotach.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a jakie zapisy ustawy mówią o czymś takim?w przypadku jednorazowych dodatków należy pomniejszyć ich kwotę o miesięczne kwoty wypłacone już w ramach zł za zł
nie to, że się czepiam ale... ja tam czegoś takiego znaleźć nie mogę
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
No właśnie... żadne.FX pisze:a jakie zapisy ustawy mówią o czymś takim?
nie to, że się czepiam ale... ja tam czegoś takiego znaleźć nie mogę
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
jest przepis który mówi że dodatek na rozpoczęcie przysługuje w wysokości 100 zł. Więc kwota dodatku na dany rok szkolny nie może przekraczać łącznie tej kwoty.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no fakt jest zapis, że dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego przysługuje w wysokości 100 zł. Jest też zapis, że przysługuje raz w roku.
Przy stosowaniu zł za zł płacimy go w częściach (to na razie jest jasne), tylko teraz przechodzimy na pełne kwoty i nie wiem skąd się wzięło jakieś dopełnienie, wyrównanie czy jak to inaczej nazwać do pełnej kwoty 100zł.
Jak to u Was wygląda w decyzji? Chyba trzeba by to jakoś uzasadnić skąd się wziął dajmy na to dodatek na rozpoczęcie roku w kwocie 78,91zł czy jakiejś innej. Podobna sytuacja w przypadku innych dodatków jednorazowych.
Przy stosowaniu zł za zł płacimy go w częściach (to na razie jest jasne), tylko teraz przechodzimy na pełne kwoty i nie wiem skąd się wzięło jakieś dopełnienie, wyrównanie czy jak to inaczej nazwać do pełnej kwoty 100zł.
Jak to u Was wygląda w decyzji? Chyba trzeba by to jakoś uzasadnić skąd się wziął dajmy na to dodatek na rozpoczęcie roku w kwocie 78,91zł czy jakiejś innej. Podobna sytuacja w przypadku innych dodatków jednorazowych.
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Powiem tak, pan M. mówił, że w takim przypadku nic się dalej z tytułu tego dodatku nie wypłaca, bo tak jak mówisz FX, jest to świadczenie jednorazowe i zostało już wypłacone (w częściach), a na jakiekolwiek wyrównywanie nie ma podstawy prawnej.
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tyle, że to świadczenie nie zostało wypłacone (w częściach). Tak by było gdyby upłynął cały rok a nie 3 miesiące. Na wyrównanie nie ma podstawy prawnej tak jak jej nie ma na niewyrównanie. To tylko teorie Pana M.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A mój program wypłaca dodatek rrs we wrześniu. Harmonogram przedstawia się tak:w poszczególnych miesiącach zasiłek rodzinny i dodatki jakieś tam kwoty, dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego "0". Wrzesień-dodatek na rrs kwota np 29,31 zł. I jak w takiej sytuacji zmienić decyzję i co zrobić z tym dodatkiem?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW. ŚR.
- Kontakt:
Wracam do tego tematu, może ktoś już coś w tym kierunku rozwiązał??
Mam właśnie sytuację z rozpoczęciem roku. Wcześniej robiłam z wyrównaniem, ale p. M namieszał i już w ogóle nie wiem co robić....
Mam właśnie sytuację z rozpoczęciem roku. Wcześniej robiłam z wyrównaniem, ale p. M namieszał i już w ogóle nie wiem co robić....
Oprócz złotówka za złotówkę a dodatki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dec. uchylająca zasiłek pielęgancyjny/ dodatek z ZUS
utrata dochodu kiedy przyznać świadczenia
Dodatek samotne wychowanie a kolejne orzeczenie o niepełnosp
dzieci w rodzinie zastepczej- czy świadczenie rodzicielskie
przeliczenie okresów składkowych i nieskładkowych
Świadczenie pielęgnacyjne dla osoby niepełnosprawnej?
SYGNITY - utrata dochodu i weryfikacja 3 m-ce
Pełnoletnie dziecko zasadzone alimenty od obojga rodziców al
od kiedy przyznać rodzinne samotnej matce
wyrównanie zasiłku wstecz do pełnych kwot?
zasiłek pielęgnacyjny- 30 lat ubezwłasnowolniona
Jak rozubudowane macie metryczki?
zwrot nienależnie pobrane świadczenie ile lat może żądać OPS
art. 5 ust. 4c UoSR za który mc uzysk???
Exmoon - orzeczenia o niepełnosprawności
Łączenie okresów składkowych krus i zus do świadczeń opiekuń