zmarła we wrześniu wierzycielka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 paź 2008, 14:36

we wrześniu zmarła wierzycielka która pobierała zaliczkę na pełnoletniego syna (pełnoletność- od czerwca) i dwie małoletnie córki siadłam i nie wiem jakie mam wydać decyzje wiem że mam dać decyzję synowi ale czy on ma iść z nią do komornika (komornik wstawi mi datę wrześniową) a co z małoletnimi. napisałam do sądu wniosek o powałanie przedstawiciela tymczasowego zgodnie z 34 kpa ale teraz jak już on będzie to zmienić decyzję czy nową pisać ??? ja zwariuję. nieźle na koniec zaliczki co??
~Agnieszka

Napisano: 04 paź 2008, 19:29

Zaliczka alimentacyjna jest świadczeniem niepodzielnym, więc wszystko jest w porządku. Decyzja wygasła z mocy prawa z dniem 1.10.2008r. Dłużnik ma tylko oddać długi. Najstarszy syn niech sam składa wniosek o świadczenie z funduszu alimentacyjnego - jest samoistnym uprawnionym. W obecnej sytuacji nie ma przedstawiciela ustawowego małoletnich wierzycieli, a więc nie można przyznać na nich świadczenia z funduszu alimentacyjnego. Paradoksalnie ich ojciec jest przedstawicielem ustawowym, chociaż jest dłużnikiem, ale wtedy również jest brak uprawnień. Dziadkowie ojczyści i macierzyści mogą zostać opiekunami prawnymi wnuków - wtedy liczy się dochód małoletniego dziecka, a trzeba pamiętać, że i oni są zobowiązani do alimentacji na rzecz dzieci.
~Marek

Napisano: 04 paź 2008, 20:29

Marek, bardzo źle. Nawet ci przez myśl nie przeszło, ze dzieci maja ojca, być może kochającego. \"Paradoksalnie ich ojciec jest ...\" ojcem. Gdyby tak o tobie ktoś napisał, że paradoksalnie jesteś niestety ojcem ale z powodu takiego ojca dzieci muszą być uznane za sieroty. Skąd możesz wiedzieć co tam się stało i co się działo na sali sądowej?
Czy ty wiesz o tym, że wyrok w polsce dostaje ojciec na pie rdnięcie powódki ?
~tajny

Napisano: 05 paź 2008, 22:42

Panie tajny! Tu akurat przyznaję rację - ojciec pozostaje ojcem. Ale musi ten ojciec mieć świadomość swoich zobowiązań.
~Marek

Napisano: 07 paź 2008, 3:00

Czy ktoś rozmawiał z ojcem o nowej i przykrej sytuacji w której znalazły się dzieci? Może najpierw zacznijcie od tego tematu. Jeśli nie wykaże chęci objęcia osobistej opieki nad dziećmi to sąd musi ustalić tym dzieciom opiekuna prawnego lub rodzinę zastępczą i wtedy można dalej od ojca żądać płacenia alimentów.
~jawny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x