dluznik zwrocil sie z prosba o umorzenie kwot z tyt. wyplacanej ZA, jak powinno wygladac postepowanie przed wydaniem decyzji (nie bedzie umorzenia)? czy np. po otrzymaniu wywiadu z ops mozna wydac juz decyzję, czy powinno sie jeszcze podjac jakies kroki? z wywiadu wynika ze jest chory, biedny, dopiero co wyszedl z pudla...
mam ten sam problem. człowiek jest chory, ma rentę inwalidzką z tytułu całkowitej niezdolnosci do pracy i samodzielnej egzystencji, jest całkowicie ślepy. ponadto z renty ma jeszcze potrącenia z tytułu zaległych alimentów na rzecz syna. mieszka w pomieszczeniu gospodarczym zaadaptowanym na cele mieszkaniowe, bez zimnej i ciepłej wody, podstwowych sprzetów gospodarstwa domowego jak pralka i lodówka. opiekuja się nim 80-letnia matka i brat który udistępnił mu to pomieszczenie. za leki wydaje miesięcznie ok. 200 zł. na wszystko mam potwiedzenie. Obowiązek alimentacyjny wygasł i wierzycielka nie pobiera zaliczki od czerwca 2008r. Czy dobrze robie umarzając zaległość. mój radca mówi że mam ku temu podstawy.
A wy co o tym sądzicie?