Zmiana adresu zamieszkania - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 26 sie 2016, 11:28

Czyli w takiej sytuacji gdy następuje zmiana miejsca zamieszkania, i Ośrodek wysyła moje dokumenty do innego Ośrodka wraz z decyzją uchylającą czy ja muszę składać nowy wniosek w miejscu nowego zamieszania?
goppps

Napisano: 26 sie 2016, 11:34

wg mnie tak ,musisz złożyć nowy wniosek
zuzia12345

Napisano: 26 sie 2016, 11:41

Czy w przypadku, gdy świadczeniobiorca zmienia miejsce zamieszkania na inny kraj UE, to na podstawie oświadczenia 155 KPA tej osoby uchylam decyzję czy przyjmuję oświadczenie o zmianie miejsca zamieszkania i wysyłam zapytanie o koordynację?
Kamilaaa

Napisano: 26 sie 2016, 12:12

Chodzi mi o to, że kobieta złożyła wniosek 13.04 u mnie i dostała decyzję przyznająca 500+ do 30.09.2017. wczoraj przysłała oświadczenie, że zmieniła adres zamieszkania, rezygnuje z 500+ u mnie prosi o uchylenie decyzji i przesłanie dokumentów na adres mopsu do 10 września bo tam będzie się ubiegać o 500+. w takiej sytuacji wystarczy chyba tylko wysłanie do mopsu decyzji wstrzymującej, którą wystawie. czy dobrze rozumiem?
Karolina1

Napisano: 26 sie 2016, 12:48

Ale na jakiej podstawie masz wysyłać gdziekolwiek i dla kogokolwiek dokumenty? Wysyłasz decyzję tylko i wyłącznie dla Pani/Pana, który pobierał świadczenie. Jeżeli OPS będzie chciało jakiś dokumentów to wyślą odpowiednie pismo do Ciebie.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 26 sie 2016, 13:05

Mam tylko oświadczenie klientki, w którym prosi o pilne przesłanie swoich dokumentów.
Karolina1

Napisano: 26 sie 2016, 13:28

ja bym nic nie wysyłała na prośbę klientki, zadzwoń ewentualnie do nowego ośrodka i porozmawiaj
zuzia12345

Napisano: 26 sie 2016, 13:43

Na szkoleniu mówili żeby nie wysyłać, wystarczy tylko decyzja i Pani składa nowy wniosek w nowym ośrodku. Bo na załącznikach i wniosku są moje pieczątki i podpis.
Karolina1

Napisano: 18 sty 2017, 12:08

matka złożyła wniosek - ma wypłacane na dzieci 500+ (rodzina
składa się z : matka i 2 dzieci zameldowane w naszej gminie i ojciec -
adres zameldowania sąsiednia gmina, mieszkają wspólnie w naszej gminie)

Teraz matka pyta czy jak przemelduje dzieci na adres zameldowania ojca ) czy musi to zgłaszać a za tym pójdzie decyzja uchylająca ze względu na zmianę miejsca zamieszkania dzieci.
Z kolei ojciec by musiał złożyć wg właściwości w swojej gminie
Matka nie zmienia adresu zameldowania

To była teoria a praktyce nic im się nie zmieni w życiu(dalej będą
mieszkać w naszej gminie). Zmieni się tylko adres zameldowania dzieci
wikidajło

Napisano: 18 sty 2017, 12:15

ale przecież przyznaje organ ze względu na zamieszkanie osoby wnioskującej i jej rodziny, ustawy nie czytałaś?
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x